Filipine: Patru bărbați înarmați, presupuși jihadiști, uciși pe o insulă turistică

Filipine: Patru bărbați înarmați, presupuși jihadiști, uciși pe o insulă turistică

Patru bărbați înarmați au fost uciși pe insula turistică Bohol, în centrul Filipinelor, au declarat duminică autoritățile, într-un moment în care Manila încearcă să lupte împotriva combatanților islamiști ai Abu Sayyaf, grupare teroristă specializată în răpiri de turiști, transmite AFP.

Guvernul a afirmat că acești bărbați făceau parte dintr-o misiune a Abu Sayyaf, organizație specializată în răpiri și care a jurat supunere grupării Stat Islamic (SI).

"Terorismul nu are ce căuta în regiunea Insulele Visayas Centrale", precizează într-un comunicat comun armata și poliția anunțând moartea acestor patru bărbați după un raid într-un sat în apropiere de Clarin.

Alți șase membri ai Abu Sayyaf au fost uciși la 11 aprilie pe aceeași insulă, potrivit armatei, care a explicat că este în căutarea altor șapte combatanți, care se ascund după confruntări soldate cu 10 morți.

"Cei care au rămas sunt străini în această regiune și nu au unde să se ducă. Nu este decât o chestiune de timp până vom putea spune că amenințarea (asupra Bohol) este total eliminată", se adaugă în comunicat.
Bohol, situată la 600 de km sud de Manila, se află la jumătate de oră cu barca de portul Cebu, pe insula cu același nume, care se numără printre cele mai populare destinații din Filipine.

Bohol este de asemenea o destinație turistică majoră a arhipelagului, unde turiștii străini vin să înoate cu rechini-balenă, să observe tarsieri sau să stea la soare pe plaje cu nisip alb.

Considerată drept o organizație teroristă de către Washington, gruparea Abu Sayyaf a fost creată la începutul anilor '90 prin finanțare din partea rețelei Al-Qaida.

Avându-și bazele în insulele izolate din Sud unde majoritatea locuitorilor sunt musulmani, Abu Sayyaf a extorcat milioane de dolari prin cereri de recompense, iar analiștii consideră că este mai degrabă vorba de un grup de răufăcători, decât de o mișcare ideologică.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Digi duru” s-a înmuiat? / Andrew Tate a trimis primul e-mail din închisoare, în care se plânge de condiții: „Gândacii sunt singurii mei prieteni”

2 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

3 Un ciclon puternic lovește România: viscol și zăpadă de o jumătate de metru. Ce zone sunt afectate

4 Poveste de film / Un român care și-a sedus fosta cumnată cu 17 ani mai tânără a fost vânat prin Europa și ucis la Paris de socrul lui

5 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%