Filipine: Președintele ales, Rodrigo Duterte, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea

Filipine: Președintele ales, Rodrigo Duterte, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea

Președintele ales al Filipinelor, avocatul populist Rodrigo Duterte, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că intenționează să restabilească pedeapsa cu moartea și să dea forțelor de ordine dreptul de "a trage pentru a omorî", transmite AFP.

"Voi presa Congresul să restabilească pedeapsa cu moartea prin spânzurare", a declarat Rodrigo Duterte în cursul unei conferințe de presă, desfășurată în orașul Davao (sud).

Rodrigo Duterte, ales pe 9 mai cu un program populist și care și-a înmulțit afirmațiile scandaloase, a mai anunțat că va da poliției dreptul de "a trage pentru a omorî" în cursul operațiunilor împotriva infractorilor și a celor care se opun cu violență arestărilor.

"Dacă te împotrivești, dacă faci dovadă de rezistență violentă, ordinele mele pentru poliție vor fi să tragă pentru a omorî", a avertizat el.

Militari trăgători de elită vor fi mobilizați pentru a ucide criminali, a precizat viitorul șef al statului.

În vârstă de 71 de ani, Rodrigo Duterte a mai spus că dorește ca pedeapsa cu moartea, abolită în 2006 sub președinta Gloria Arroyo, să fie reintrodusă pentru infracțiuni ca traficul de droguri, violul, crimele și jaful.

În cursul campaniei electorale, Rodrigo Duterte, care va depune jurământul pe 30 iunie pentru un mandat de șase ani, a promis să elimine zeci de mii de infractori, motiv pentru care a provocat indignarea adversarilor săi, însă a atras voturile a zeci de milioane de filipinezi sătui de criminalitate și corupție.

El a afirmat chiar că, dacă vor muri 100.000 de persoane, corpurile lor vor fi aruncate în Golful Manila pentru a îngrășa peștii.

Rodrigo Duterte a subliniat că respectarea legii nu mai este doar o "opțiune" pentru filipinezi și că vrea să schimbe acest lucru, potrivit AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante