Filipinele anunţă că vor îndepărta barierele din Marea Chinei de Sud, Beijingul afirmă că a acţionat legal

Filipinele anunţă că vor îndepărta barierele din Marea Chinei de Sud, Beijingul afirmă că a acţionat legal

Consilierul naţional filipinez pentru securitate Eduardo Ano a anunţat luni că ţara sa va întreprinde „toate acţiunile corespunzătoare pentru a determina îndepărtarea barierelor" dintr-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, transmite Reuters.

China revendică 90% din Marea Chinei de Sud. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Filipinele au difuzat duminică imagini cu o barieră flotantă care bloca accesul vaselor de pescuit către bancul de nisip Scarborough, în timp ce în apropiere se aflau nave ale pazei de coastă chineze. Autorităţile de la Manila au afirmat că vor apăra drepturile pescarilor filipinezi, scrie Agerpres.

Condamnăm instalarea unor bariere flotante de către paza de coastă chineză", a declarat Ano, apreciind că instalarea dispozitivelor respective de către China „încalcă drepturile tradiţionale de pescuit" ale filipinezilor.

Ministerul de Externe de la Manila a susţinut luni aceeaşi poziţie.

Ambasada Chinei în Filipine nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta situaţia.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a avertizat însă că paza de coastă chineză a luat măsurile necesare pentru blocarea şi îndepărtarea unei nave filipineze din zona disputată, în conformitate cu legea.

China revendică 90% din Marea Chinei de Sud, inclusiv porţiuni din zonele economice exclusive ale mai multor ţări - Vietnam, Malaezia, Brunei, Indonezia şi Filipine. Beijingul a ocupat bancul Scarborough în 2012, obligându-i pe pescarii filipinezi să navigheze pe distanţe mai mari şi să obţină capturi mai mici de peşte.

Garda de coastă filipineză a observat bariera flotantă lungă de circa 300 de metri vineri, în cursul unei patrulări de rutină în apropierea bancului cunoscut şi sub denumirea de Bajo de Masinloc, a declarat purtătorul de cuvânt al forţei navale respective, comodorul Jay Tarriela.

Întrebat dacă garda intenţionează să îndepărteze bariera, el a apreciat luni, într-un interviu radiodifuzat înaintea comentariilor guvernului filipinez, că „trebuie să fim atenţi (să nu comitem) nicio eroare diplomatică". El a explicat că, potrivit pescarilor filipinezi, garda de coastă chineză instalează, iar ulterior îndepărtează de obicei astfel de bariere, când monitorizează un număr mare de vase de pescuit în zonă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat