Filmul atacului armat de la Belgrad. Cum a plănuit băiatul de 14 ani masacrul VIDEO

Filmul atacului armat de la Belgrad. Cum a plănuit băiatul de 14 ani masacrul VIDEO

Toate școlile din Serbia au fost închise, iar timp de trei zile va fi doliu național în memoria celor opt elevi și a unui paznic omorâți de un un băiat de 14 ani.

Autorul atacului din Belgrad FOTO: informer.rs

Kostas K. (14 ani), descris drept un elev „foarte bun”, cu părinți medici, a intrat în dimineața zilei de miercuri în școala Vladislav Ribnikar din centrul Belgradului și a împușcat mortal opt colegi și un paznic, transmite BBC .

Imediat, trupe speciale au izolat zona din jurul școlii. Era ora locală 08:40.

Și-a plănuit o lună atacul

Într-o conferință de presă, reprezentanții Poliției din Serbia au susținut că atacatorul a plănuit totul timp de o lună , având chiar o listă de copii vizați și detalii despre sala de clasă în care va intra prima dată.

Kostas a întocmit un plan al intrării și al ieșirii din școală, plan ce a fost găsit de anchetatori pe biroul său. Pe același plan erau desenate țintele prioritare.

Planul schițat al trăgătorului pare desprins dintr-un film de groază, spune poliția. El a desemnat inclusiv ținte prioritare. „Schița arată ca ceva dintr-un joc video sau dintr-un film de groază,” adaugă purtătorul de cuvânt al Poliției.

Motivul atacatorului nu este încă cunoscut, adaugă el.

Suspectul și-a lăsat geanta în drum spre școală și a pregătit patru cocktail-uri Molotov. Și-a scos pistolul (calibrul 9 mm) imediat ce a ajuns la intrarea în școală și a împușcat un paznic. Apoi și-a întors pistolul către un copil care stătea la o masă. Arma aparține tatălui său.

Dintre cei opt elevi uciși, șapte sunt fete, cel mai mic elev fiind născut în anul 2009.

Grup de lucru pentru combaterea violenței

Branko Ružić, ministrul Educației din Serbia, a declarat, referindu-se la combaterea violenței în școli, că „instrumentele pe care le are [guvernul] la dispoziție cu siguranță nu sunt suficient de eficiente”.

El spune că guvernul a constituit un grup de lucru special pentru combaterea violenței în școli și va pregăti legi și regulamente pentru a aborda această problemă.

Acesta este doar o parte a puzzle-ului când vine vorba de violență – este un fenomen social, nu este ceva care se întâmplă doar la școală”, spune ministrul.

Atacatorul, victima bullyingului (hărțuirea de către colegi)

Autoritățile sârbe au declarat că suspectul a fost victima bullyingului, lucru confirmat chiar de ministrul Educației. Profesorii din școală l-au descris pe Kostas drept un un elev excelent care nu a avut niciodată probleme mentale sau emoționale.

Branko Ružić confirmă că au fost luate măsuri în urma raportărilor de hărțuire la adresa băiatului. El adaugă că există rapoarte de la asistenții sociali și de la spital că au fost „săvârșite niște violențe, care nu s-au întâmplat la școală”, iar cazul a fost închis fără alte probleme.

Întrebați de jurnaliști cum va răspunde penal atacatorul, ținând cont că are 14 ani, reprezentanții Poliției au declarat că „procurorul va decide ce se întâmplă cu suspectul”.

Alte victime, în stare gravă

Ministrul Sănătății, Danica Grujičić, a anunțat că profesoara rănită în atac este într-o stare gravă. Ea a suferit leziuni la mâna și în zona pelviană.

Un alt băiat, care a fost împușcat în gât și în piept, are o leziune la coloana vertebrală și este printre cei mai grav răniți, spune ministrul. Copilul a fost operat deja.

Un alt băiat a fost rănit la picior și este tratat de medici.

O fată are o rană la abdomen și, deși nu au fost găsite leziuni interne, mâna ei a fost, de asemenea, rănită, dar este stabilă în acest moment, spune Grujičić, care, în conferința de presă a vorbit și despre o a atreia fată rănită. „Din păcate, o a treia fată a suferit o rană gravă la cap și este în stare critică. A fost o operație și se face tot ce este posibil, dar medicii încă se luptă pentru viața ei”, spune ministrul Sănătății.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...