Filmul ieșirii ALDE de la guvernare. Ziua care a schimbat scena politică înainte de alegerile prezidențiale

Filmul ieșirii ALDE de la guvernare. Ziua care a schimbat scena politică înainte de alegerile prezidențiale

ALDE a decis luni ieșirea de la guvernare, la 13 zile de la declarația lui Călin Popescu Tăriceanu potrivit căreia nu mai vrea să facă parte dintr-o ”guvernare impotentă”. Guvernul Dăncilă a negociat în tot acest interval atât cu Victor Ponta, cât și cu liderul ALDE, oferindu-le posturi în guvern. Tăriceanu a încercat să o convingă pe Dăncilă să renunțe la candidatură iar coaliția de guvernare să-l susțină pe el drept candidat comun, scrie  G4Media.ro .

Această variantă a picat însă sâmbătă, 24 august, când PSD a lansat oficial candidatura Vioricăi Dăncilă în cadrul unui mini-congres organizat la Palatul Parlamentului. Au urmat apoi o serie de mutări politice care l-au determinat practic pe Tăriceanu să iasă din guvern și să renunțe la candidatura la prezidențiale.

Marea surpriză: apariția lui Mircea Diaconu drept candidat independent. În cursul dimineții de duminică, 25 august, G4Media.ro a dezvăluit că fostul europarlamentar va candida la prezidențiale cu susținerea Pro România și ALDE. Mutarea a pus în discuție candidatura lui Tăriceanu, în condițiile în care Pro România și ALDE anunțaseră formarea unei Alianțe Politice.

Diaconu și-a anunțat candidatura ca independent la orele 16.00 pe treptele Ateneului Român, dar a respins orice înțelegere cu cele două partide.

În cursul serii de duminică spre luni, Viorica Dăncilă le-ar fi oferit duminică seară celor de la ALDE și Pro România locuri comune pe listele pentru locale și posturi în guvern cu condiția ca partidul lui Tăriceanu să nu iasă de la guvernare.

Dimineața zilei de luni începe cu noi negocieri între Dăncilă și Tăriceanu. Acestea eșuează. Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis luni dimineață colegilor din conducerea ALDE că ar urma să renunțe la candidatura la alegerile prezidențiale.

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu anunță public tot în cursul dimineții că a fost chemat la discuții cu ALDE și Pro România, în vederea susținerii sale în cursa prezidențială. El a reiterat însă că va rămâne candidat independent, fără a se înregimenta într-unul dintre cele două partide.
PSD convoacă în regim de urgență Comitetul Executiv al partidului pentru ora 17.00, semn al unei crize politice iminente.

Fostul premier, Victor Ponta, anunță după o ședință a conducerii Pro România că partidul îl va susține la alegerile prezidențiale pe candidatul independent Mircea Diaconu și se declară încă prudent în legătură cu planurile lui Tăriceanu: ”Dacă cei de la ALDE decid și ei să-l susțină pe Mircea Diaconu, probabil și posibil, evident că ar fi două partide care susțin același candidat și trebuie să muncim împreună pentru această candidatură.”

Fostul președinte, Traian Băsescu, a declarat, la Digi24.ro, că fostul premier Victor Ponta nu-l va ”transporta gratis” pe Călin Popescu Tăriceanu în viitorul Parlament, pe motiv că ALDE nu are capacitate de a aduce voturi iar o viitoare Alianță politică ar avea nevoie de un prag electoral de 8%, mai mare decât partidele, care au nevoie de minim 5%.

În jurul orei 18.00, Călin Popescu Tăriceanu anunță că ALDE a votat luni după-amiază ieșirea de la guvernare și demisia imediată a miniștrilor. Tăriceanu a mai spus că a renunțat la candidatura la prezidențiale și că ALDE îl va susține pe Mircea Diaconu candidat independent la prezidențiale.

Trei miniștri ALDE ar urma să iasă din guvern (Anton Anton – Energie, Grațiela Gavrilescu – Mediu, Viorel Ilie – ministrul pentru relația cu Parlamentul). Ramona Mănescu (Ministerul de Externe) a decis să rămână în funcție.

Sorin Câmpeanu și Norica Nicolai vor fi copreședinții viitoarei Alianțe politice dintre Pro România și ALDE, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Decizia a fost luată din cauză că mai mulți lideri ai Pro România nu au acceptat ca Tăriceanu să fie copreședinte al Alianței.

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, luni seara, că votul de încredere al Parlamentului pe care guvernul Dăncilă e obligat să îl ceară după schimbarea compoziției politice a guvernului nu garantează dărâmarea executivului: ”nu există nici o prevedere constituțională sau decizie a CCR care să spună că, dacă nu primește acest vot al Parlamentului, guvernul cade. Nu cade. Probabil că trebuie să ajungem la o decizie a CCR. Cine spune că respingerea restructurării înseamnă căderea guvernului nu știe Constituția”.

În jurul orei 20.00, premierul Viorica Dăncilă declară că PSD va rămâne la guvernare și că decizia ALDE este de neînțeles: ”În unanimitate, colegii au susținut că trebuie să continuăm guvernarea. Avem responsabilitate pentru cei care ne-au votat în 2016, pentru programul de guvernare, pe care ne-am asumat-o cu ALDE, dar pe care trebuie să o ducem singuri mai departe.”

Așa s-a scris ziua ieșirii ALDE din Guvern, care a însemnat scoaterea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursa pentru prezidențiale. Cu aceste ultime decizii politice, Tăriceanu se apropie de încheierea carierei sale la vârful politicii, însă căderea a început după rezultatul alegerilor din mai, când partidul său a ratat intrarea în Parlamentul European.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...