Financial Times a relatat despre îngrijorarea Occidentului cu privire la adâncirea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia

Financial Times a relatat despre îngrijorarea Occidentului cu privire la adâncirea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia

Ţările occidentale sunt din ce în ce mai preocupate de aprofundarea cooperării dintre Rusia şi Turcia, a relatat sâmbătă ziarul Financial Times, citând surse occidentale anonime care au exprimat o astfel de poziţie în urma discuţiilor dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Soci pe 5 august.

Şase surse au declarat publicaţiei că sunt îngrijorate de declaraţiile celor doi lideri cu privire la intenţia lor de a aprofunda cooperarea în domeniul comerţului şi al economiei. Un alt oficial UE a spus că Bruxelles-ul monitorizează „din ce în ce mai îndeaproape” relaţiile turco-ruse, în timp ce un altul a calificat poziţia Ankarei drept „oportunistă”.

„Încercăm să facem Turcia să ne asculte preocupările”, sunt citate în articol cuvintele uneia dntre surse.

Financial Times aminteşte că Washingtonul a avertizat în mod repetat despre riscul unor sancţiuni secundare împotriva acelor ţări care vor ajuta Rusia să ocolească măsurile restrictive impuse împotriva acesteia de ţările occidentale.

De exemplu, o sursă importantă occidentală a sugerat pentru Financial Times că Bruxelles-ul ar putea „să solicite firmelor occidentale fie să se retragă din relaţiile cu Turcia, fie să întrerupă relaţiile cu Turcia, în lumina riscului pe care l-ar putea prezenta extinderea relaţiilor Turciei cu Rusia”.

Cu toate acestea, această presupunere a fost respinsă de alţi câţiva interlocutori occidentali ai publicaţiei, care au pus sub semnul întrebării posibilitatea implementării unui astfel de pas din punct de vedere practic şi legal şi, de asemenea, s-au îndoit că aceasta este o idee bună. Astfel, o sursă a recunoscut existenţa unor „interese financiare semnificative” care pot fi greu de depăşit. Cu toate acestea, el nu a exclus vreo acţiune „dacă Turcia se apropie prea mult de Rusia”.

Sursa ziarului a mai spus că măsurile împotriva Ankarei ar putea fi luate de către membrii UE individual, care „pot cere restricţii privind finanţarea comerţului sau pot cere marilor companii financiare să reducă finanţarea companiilor turceşti”. Totodată, trei interlocutori ai Financial Times au spus că nu există discuţii despre restricţii aplicate Ankarăi, la Bruxelles momentan.

Despre rezultatele summitului de la Soci
La întoarcerea sa de la Soci, Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia şi Rusia au confirmat planurile de a aduce comerţul bilateral până la 100 de miliarde de dolari pe an, pentru care părţile doresc să dezvolte cooperarea în toate domeniile, inclusiv în energie, comerţ, turism şi agricultură. Liderul turc a mai spus că Moscova şi Ankara au ajuns la un acord privind tranziţia la comerţul bilateral cu ruble.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…