Finanțele au împrumutat luni 500 de milioane de lei de la bănci, pe 5 ani, la un randament de 2,53% pe an

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni pe cinci ani, la un randament mediu de 2,53% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, dar băncile au subscris o sumă de peste două ori mai mare, respectiv 1,18 miliarde de lei.

Marți va fi organizată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Tot luni MFP a atras un miliard de lei de la bănci printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu scadența la șase luni, la un randament minim istoric de 0,48% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii a fost de un miliard de lei, dar băncile au subscris o sumă de trei ori și jumătate mai mare, respectiv 3,46 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 4,56 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna ianuarie 2016, din care 4,2 miliarde de lei prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

În 2016, MFP are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48 — 50 miliarde lei, din care 14 — 15 miliarde lei certificate de trezorerie și 34 — 35 miliarde lei obligațiuni benchmark.

De asemenea, Ministerul Finanțelor intenționează lansarea unor euro-obligațiuni în valoare de circa 3 miliarde euro.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …