Finlanda consideră clauza de apărare reciprocă a UE o protecţie până la aderarea la NATO

Finlanda consideră clauza de apărare reciprocă a UE o protecţie până la aderarea la NATO

Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a apreciat joi că clauza de apărare reciprocă din Tratatul Uniunii Europene poate asigura o protecţie ţării sale până la aderarea la NATO, transmite Reuters.

Adresându-se parlamentarilor europeni prin videoconferinţă, şeful diplomaţiei de la Helsinki a spus că "desigur, am discutat cu prietenii noştri din UE ce tip de sprijin ar putea reprezenta, de exemplu, articolul 42.7 în aceste condiţii".

Textul la care s-a referit ministrul prevede că "în cazul în care un stat membru ar face obiectul unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre sunt obligate să îi acorde ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, în conformitate cu articolul 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite".

"Cred că ar fi foarte important de subliniat solidaritatea conform acestui articol, deoarece îl considerăm ceva deja existent", a spus Haavisto. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990