Finlanda: Premierul dorește ruperea coaliției cu euroscepticii, deoarece ei și-au ales un președinte condamnat pentru rasism

Finlanda: Premierul dorește ruperea coaliției cu euroscepticii, deoarece ei și-au ales un președinte condamnat pentru rasism

Premierul finlandez, centristul Juha Sipila, a anunțat luni că partidul său și aliații săi conservatori doresc încetarea coaliției guvernamentale cu formațiunea Adevărații Finlandezi (eurosceptici), după ce aceștia și-au ales un președinte, pe Jussi Halla-aho, condamnat deja pentru declarații rasiste, relatează AFP.

''Nu există condiții care să permită o continuare a cooperării cu Adevărații Finlandezi, conduși de Halla-aho'', a scris Sipila pe Twitter , după o reuniune cu lideri și parlamentari centriști și conservatori. Ministrul său de interne, Petteri Orpo, președintele partidului conservator, a scris același lucru.

Viitoarea etapă pentru centriști și conservatori trebuie să fie începerea de discuții cu posibili noi parteneri de coaliție, probabil partide favorabile, ca și ei, Uniunii Europene.

Adevărații Finlandezi, partid de dreapta antiimigrație, și l-au ales la conducere sâmbătă pe Jussi Halla-aho (46 de ani), în speranța de a relansa o formațiune care a scăzut puternic în sondaje de când se află la putere.

În 2008, controversatul politician a denunțat, pe blogul său, islamul și comunitatea somaleză, făcând declarații insultătoare. Ca urmare a declarațiilor sale, Jussi Halla-aho a fost amendat pentru incitare la ură rasială și blasfemie, într-un dosar care a ajuns până la Curtea Supremă în 2012.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”