Finlanda: Proteste după ce a început un exercițiu militar americano-finlandez

Finlanda: Proteste după ce a început un exercițiu militar americano-finlandez

Un exercițiu militar comun cu participarea unor avioane de luptă americane și finlandeze a început luni în nord-estul Finlandei, în timp ce zeci de activiști au organizat o demonstrație pașnică în afara bazei Rissala, avertizând asupra consecințelor pentru țară dacă se va alătura unei alianțe militare, relatează agenția Xinhua.


Finlanda nu este membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Purtătoarea de cuvânt a manifestanților Kirsti Era a declarat ziarului local Savon Sanomat că manevrele comune sunt o provocare la adresa vecinului Finlandei, Rusia.

Demonstranții au deplâns de asemenea momentul ales pentru exercițiul militar, care coincide cu a 71-a aniversare a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, termenul folosit de Rusia pentru Al Doilea Război Mondial, notează Xinhua. Steagul Uniunii Sovietice a fost fluturat pentru scurt timp de o persoană la demonstrație, dar a fost îndepărtat rapid de organizatori.

Șase avioane de luptă americane F-15 participă la exercițiu. Ele au luat de asemenea parte la antrenamente în Finlanda timp de două săptămâni împreună cu avioane F-18 Hornet ale forțelor aeriene finlandeze. Numărul personalului american participant la antrenamente se ridică la 150.

În februarie, planul de a lansa manevre comune a provocat un vacarm politic în timp ce acest plan a fost ținut secret. Cei mai mulți membri ai Comitetului de Apărare parlamentar au auzit despre plan de la radio-televiziunea națională YLE, amintește Xinhua.

Mai târziu, ministrul de externe Timo Soini a confirmat că inițiativa de a organiza exercițiul militar comun a venit din partea Statelor Unite. Liderii finlandezi au asigurat atunci publicul că prezența militară străină în Finlanda va fi întotdeauna supusă aprobării Finlandei.

Comentând exercițiul luni, Teija Tiilikainen, director al Institutului finlandez pentru Afaceri Internaționale, a declarat pentru Savon Sanomat că era de înțeles în lumina situației internaționale tensionate.

Ea a subliniat că aceste tipuri de manevre comune sunt importante pentru asigurarea compatibilității sistemelor de apărare, adaugă Xinhua.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...