Finlanda şi Suedia, invitate oficial în NATO

Finlanda şi Suedia, invitate oficial în NATO

„Astăzi (n.r. miercuri), am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declaraţie.

„Aderarea Finlandei şi Suediei le va face mai sigure, NATO va fi mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, contiună documentul.

„Securitatea Finlandei şi a Suediei este de o importanţă directă pentru Alianţă, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se mai precizează în declaraţie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că, în urma invitaţiei, „avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente”.

„Mă aştept să meargă destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să grăbească acest proces de ratificare, astfel încât să aibă loc cât mai repede posibil”, a declarat Stoltenberg.

Aderarea celor două ţări la NATO este posibilă în urma ridicării obiecţiilor Turciei, care a cerut extrădarea a 33 de separatişti kurzi şi membri ai mişcării predicatorului Fethullah Gulen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria