Finlanda va limita și chiar interzice accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul său

Finlanda va limita și chiar interzice accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul său

Finlada pregătește o soluție pentru a restrânge sau chiar interzice accesul cetăţenilor ruşi, a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto, pentru agenţia France Presse.

Finlanda vrea să interzică accesul cetățenilor ruși Foto: Shutterstock

Aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU, ministrul de externe al Finlandei a precizat că numărul de vize acordate cetățenilor ruși s-a redus, din septembrie, cu 90%.

Cu toate acestea, Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE cu frontieră comună cu Rusia care permite accesul cetăţenii ruşi cu vize Schengen.

Polonia şi cele trei republici baltice au interzis, de la începutul acestei luni, accesul majorităţii ruşilor.

Trafic normal la graniță

Potivit lui Pekka Haavisto, și Guvernul finlandez intenţionează să adopte o serie de măsuri mult mai dure pentru a „limita sau opri complet traficul turistic” rus: „Finlanda nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state”.

În ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală și că nu există un număr mare de cetățeni ruși care așteaptă să intre în țară de teamă să nu fie obligați să meargă în războiul din Ucraina

Finlanda solicită o decizie comună a Uniunii Europene. Cotidianul Ilta-Sanomat a publicat un sondaj care arată că 70% din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...