Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă: Războiul din Ucraina are deja dimensiuni globale. De ce Putin încearcă să inoculeze ideea că este în avantaj

Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă: Războiul din Ucraina are deja dimensiuni globale. De ce Putin încearcă să inoculeze ideea că este în avantaj

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei catalizează o criză energetică europeană. În contextul sancţiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei în vederea descurajării agresiunii militare din Ucraina, Putin poate recurge la întreruperea aprovizionării Europei cu gaze ca formă de şantaj. De altfel, gigantul energetic rus Gazprom a oprit recent livrările prin Nord Stream 1 sub pretextul unor lucrări de mentenanţă şi nu se ştie dacă va reporni conducta.

În plus, războiul din Ucraina riscă să ducă la o criză alimentară globală pe fondul blocării porturilor ucrainene şi furtului de cereale la care se dedau ocupanţii ruşi.

Numeroşi experţi cred că este vorba de o strategie intenţionată a Kremlinului de a provoca frig, foamete şi haos pentru a presa ţările care susţin Ucraina să capituleze în faţa cererilor sale.

Potrivit Fionei Hill, războiul din Ucraina „are deja dimensiuni globale” şi „ramificaţiile” sale „vor dura o perioadă destul de îndelungată”. Ea remarcă, de exemplu, că asistăm la o modelare a unui „set de interacţiuni” între state, cu Putin căutând sprijin din partea Chinei şi „alergând spre Turcia şi Iran” în timp ce ameninţă cu armele nucleare.

În opinia fostei consiliere din Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă, Putin nu şi-a schimbat obiectivele în privinţa ţării vecine, în pofida faptului că trupele sale au eşuat în a cuceri Kievul şi au suferit pierderi masive. „Vrea să găsească o modalitate de a subjuga Ucraina într-un fel sau altul”, subliniază ea.

Fiona Hill apreciază că Putin duce acest război ghidat de mentalitatea asediului, ca în Evul Mediu. Liderul de la Kremlin vrea să ajungem să credem că valul este în favoarea lui şi să ne facă astfel să capitulăm cât mai repede cu putinţă, explică fosta consilieră.

Însă, atrage atenţia Hill, Rusia are la rândul ei „o multitudine de probleme pe termen lung”, cum ar fi reducerea personalului şi dificultăţile de refacere a echipamentului militar. În plus, Moscova este disperată că nu reuşeşte să mai recruteze persoane dispuse să lupte în Ucraina.

Potrivit Londrei, Rusia intenţionează să facă recrutări din închisori în condiţiile în care a pierdut 30% din trupele terestre trimise în Ucraina. Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul Ben Hodges, afirmă la rândul său că soldaţii ruşi care participă la războiul din Ucraina sunt „epuizaţi” în acest moment.

Putin încearcă să dea impresia că timpul este în favoarea lui, dar nu este deloc cazul. De fapt, supravieţuirea lui Putin depinde de deznodământul din Ucraina, conchide Fiona Hill.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”