Fitch a confirmat ratingurile municipiului Bucureşti la ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingurile municipiului Bucureşti la ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Bucureşti la ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt în valută la ''F3''.

"Confirmarea ratingurilor reflectă performanţa operaţională robustă continuă a Bucureştiului, nivelul moderat al datoriei în raport cu balanţa sa operaţională şi veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solidă de impozitare, datorită nivelului de bunăstare al Bucureştiului, care este substanţial mai mare decât media naţională. În mod negativ, ratingul reflectă incertitudinile privind datoriile contingente", apreciază agenţia de evaluare financiară.

Scenariul de bază al Fitch estimează o marjă operaţională redusă de peste 15% pe termen mediu, sub performanţa medie din ultimii cinci ani al Bucureştiului, de 26%. Aceasta este în linie cu rezultatele preliminare ale oraşului pe 2018, care arată o marjă operaţională de 13,6%.

Declinul marjei operaţionale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, în urma majorării salariilor pentru angajaţii din sistemul public, şi a transferurilor curente mai ridicate către instituţiile publice şi către asistenţa socială, se arată în comunicat. Conform Fitch, performanţa operaţională va rămâne suficientă pentru a acoperi serviciul datoriei şi o mare parte din investiţiile planificate în 2019.

Agenţia se aşteaptă la continuarea creşterii cheltuielilor de funcţionare, dar în scenariul de bază al Fitch performanţa oraşului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puţin în linie cu cea din 2018. Bucureştiul se confruntă cu necesităţi ridicate de investiţii, pentru a face faţă creşterii populaţiei şi a planului autorităţilor locale de a dezvolta suplimentar infrastructura oraşului, şi în special cea rutieră.

Fitch se aşteaptă ca cheltuielile de capital ale oraşului să rămână sub nivelul preconizat în 2019 (un miliard de lei), şi marja actuală să acopere cheltuielile de capital ale oraşului în perioada 2019-2020 iar, conform autorităţilor, investiţiile programate nu vor fi finanţate din datorie.

Bucureştiul este capitala României şi pe baza ultimului recensământ din 2011, are 1,88 milioane de locuitori. Nivelul local de bunăstare este mai mult decât dublu faţă de media naţională şi s-a dovedit robust în timpul ciclurilor economice, datorită economiei bine diversificate a Bucureştiului. Economia României a crescut cu 6,8% în 2017, iar Fitch se aşteaptă la un avans de 3,8% în 2018 şi de 3,5% în 2019. Bucureştiul are o piaţă solidă a forţei de muncă, rata şomajului fiind în august 2018 de 1,3%, mult sub nivelul mediu naţional, de 4,3%.

Ratingurile Bucureştiului sunt constrânse de cele suverane ale României ("BBB minus"/perspectivă stabilă/"F"3). În cazul unei revizuiri în creştere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucureştiului ar putea fi îmbunătăţit dacă îşi menţine nivelul datoriei şi performanţa operaţională solidă care să asigure finanţarea investiţiile în mare măsură prin resursele interne, se arată în comunicat.

O creştere semnificativă a presiunilor asupra datoriei, din cauza deteriorării performanţei operaţionale va duce la o retrogradare a ratingurilor Bucureştiului, avertizează Fitch. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

5 Adevărul despre poziția misionarului