Fitch: Sistarea gazelor ruseşti ar trimite o undă de şoc macroeconomic în toată Europa Centrală şi de Est. Cât de vulnerabilă este România

Fitch: Sistarea gazelor ruseşti ar trimite o undă de şoc macroeconomic în toată Europa Centrală şi de Est. Cât de vulnerabilă este România

Europa Centrală şi de Est (ECE) s-ar confrunta cu un şoc macroeconomic de amploare în cazul opririi livrărilor de gaz rusesc, arată Fitch într-un raport privind impactul potenţial al raţionalizării gazelor naturale asupra ratingurilor suverane din regiune, citat de Profit.ro.

România, Polonia şi Lituania sunt cel mai puţin vulnerabile într-un astfel de scenariu, indică Fitch, deoarece au acces la surse alternative de aprovizionare sau dispun de o producţie internă semnificativă de gaze naturale.

Slovacia, Ungaria şi Cehia ar fi cel mai puternic lovite.

Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovenia sunt fie mai puţin expuse, fie au elaborat planuri de urgenţă.

Un astfel de scenariu s-ar reflecta în creşteri economice reduse sau chiar negative pentru ţările din regiune, care s-ar confrunta cu potenţiale consecinţe sectoriale, cu o inflaţie mai mare şi cu o presiune susţinută asupra deficitelor publice şi a nivelului datoriei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria