Florian Walter ar fi avut posibilitatea de a reveni în țară, dacă ar fi fost de bună credință (motivare)

Florian Walter ar fi avut posibilitatea de a reveni în țară, dacă ar fi fost de bună credință (motivare)

Omul de afaceri Florian Walter ar fi avut posibilitatea, dacă era de bună credință, să revină în țară până la momentul când a fost formulată cererea de dare în urmărire internațională și când a fost emis și mandatul european de arestare, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a confirmat mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

Potrivit documentului obținut miercuri de AGERPRES, susținerea avocatului ales în sensul că inculpatul nu avea cunoștință că împotriva sa se fac cercetări de către organele de urmărire penală nu poate fi primită, în condițiile în care, în realitate, Walter cunoștea faptul că inspectorii antifraudă făceau controale la societățile comerciale cu care acesta a intrat în circuitele financiare prin care s-au derulat activități ilicite.

"În fața judecătorului inculpatul a arătat că despre dispunerea măsurii arestării preventive a aflat din presă, dar se constată că încă înainte de dispunerea arestării sale preventive, respectiv la data de 08.05.2015, fuseseră emise mandate de arestare preventivă pe numele mai multor persoane, inclusiv directorul societății, fiind de asemenea de notorietate că procurorii propuseseră și arestarea preventivă a inculpatului Walter Florian. Este evident că inculpatul nu a fost înștiințat oficial despre existența dosarului penal, aceasta tocmai din cauza faptului că s-a sustras cercetărilor și a părăsit țara înainte de momentul la care s-au efectuat în cauză perchezițiile domiciliare. (...) De asemenea, inculpatul susține că a făcut demersuri personal pentru a se prezenta în fața autorităților române, dar din data de 15.05.2015 și până la data 19.05.2015, când a fost formulată cererea de dare în urmărire internațională și când a fost emis și mandatul european de arestare, inculpatul ar fi avut posibilitatea de a reveni în țară, dacă ar fi fost de bună credință", se arată în motivarea instanței.

În același document se precizează că Florian Walter a invocat starea sănătății pentru a justifica plasarea sa, cel puțin o perioadă, în arest la domiciliu, făcând dovada faptului că a suferit o intervenție chirurgicală de gastrectomie longitudinală laparoscopică la data de 02.02.2016.

"Nu există nici o dovadă că în stare de arest inculpatul nu ar putea respecta regimul alimentar strict presupus de o astfel de operație, astfel încât această împrejurare nu duce în sine la imposibilitatea luării celei mai aspre dintre măsuri preventive", a considerat judecătorul care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

Potrivit textului motivării, judecătorul a constatat că există probe din care reiese presupunerea rezonabilă că inculpatul a comis infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală.

"Modalitățile prin care inculpații au acționat în desfășurarea activităților lor ilicite demonstrează, fără echivoc, încălcarea deliberată a prevederilor legale care reglementează desfășurarea unor activități comerciale. (...) Aceștia au convenit și au desfășurat, în mod continuu pe perioada mai multor ani, 2012-2014, multiple activități infracționale, prin intermediul mai multor societăți comerciale, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, toate aceste activități având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului și activități ilicite de spălare a banilor. Aceste acțiuni s-au desfășurat, prin interpunerea pe lanțurile de comercializare a unor societăți de tip 'fantomă', unele special înființate de membrii grupului infracțional cercetat în prezenta cauză", se precizează în document.

Inițiatorul grupului infracțional care este format din cel puțin 23 de persoane este Florian Walter, potrivit anchetatorilor.

"Activitatea infracțională a fost inițiată în anul 2012, de inculpatul Walter Florian, care a și coordonat două circuite comerciale și financiare distincte, unul pe lanțul comercial (...) și celalalt, în 'cascadă', ce are drept scop înregistrarea în contabilitatea societății deținute, SC C. R. S. SA, a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse contractări de personal, pe baze temporare, de la diverse societăți comerciale (inclusiv din categoria celor fantomă), care procedează la emiterea de facturi false. După înregistrarea în contabilitatea SC C. R. S. SA a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective sunt virate inițial în conturile societăților emitente ale facturilor false, ulterior fiind transferate succesiv în conturile altor societăți 'fantomă', structurate pe mai multe eșaloane, la finele circuitului fiind retrase în numerar de membrii grupului infracțional și preluate de Walter Florian, în vederea utilizării în scopuri proprii", spun anchetatorii, conform textului motivării.

Omul de afaceri Florian Walter a fost adus în țară sâmbătă seară din Emiratele Arabe Unite , iar duminică a fost arestat preventiv , Tribunalul Prahova confirmând mandatul de arestare emis pe numele său la data de 15 mai 2015.

Avocata lui Florian Walter, Lucia Mușat, a declarat că, la momentul declanșării urmăririi penale împotriva lui Walter, acesta se afla în concediu în afara țării și s-a predat autorităților din Dubai când a aflat că pe numele său a fost emis mandat de arestare în lipsă.

"A fost în concediu, apoi s-a transferat la Dubai, acolo a aflat de existența urmăririi penale. Acolo se afla și s-a predat organelor de acolo. (...) La aflarea mandatului de arestare în lipsă în țara în care se afla la acel moment, s-a predat. A fost pus sub control judiciar de Procuratura din Dubai cu plata unei cauțiuni pentru a-și formula apărări în dosarul de urmărire penală. Pentru că era din ce în ce mai greu să colaborăm de la distanță, a depus eforturi proprii pentru a se întoarce de bună voie și nesilit de nimeni în țară, procedurile de extrădare în Dubai durând câțiva ani de zile și interesul anchetei este să fie prezent pentru a formula apărările", a declarat Lucia Mușat.

Dosarul omului de afaceri Florian Walter, care a fost disjuns de DIICOT Ploiești din dosarul Romprest, a fost preluat de DNA — Structura centrală și conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici, au declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, surse judiciare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...