Florin Iordache: Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic

Florin Iordache: Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic

Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic, a apreciat vineri ministrul Florin Iordache.

"Fără îndoială nu, asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic", a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă își va relua atribuțiile la Ministerul Justiției, Iordache a precizat: "Eu mi le-am reluat și până astăzi, dar vreau să vă spun că s-a creat multă confuzie. Datorită faptului că în cursul zilei de ieri ni s-au solicitat în termene foarte scurte o serie de date și eu am fost angajat la Parlament în mai multe dezbateri și mai multe ședințe, pentru a nu bloca în niciun fel relațiile instituționale cu alte instituții în acea perioadă de câteva ore cât am fost eu la Parlament a trebuit cineva să semneze. E o procedură normală. (...) Eu acum când plec mă voi opri la Parlament. În această perioadă, dacă trebuie semnate acte, nu credeți că trebuie să fie o persoană abilitată, respectiv un secretar de stat să poată semna actele, asta este singura chestiune".

El a explicat că și săptămâna trecută a fost înlocuit de un secretar de stat din cadrul ministerului.

"Și săptămâna trecută un alt secretar de stat a semnat actele în perioada cât ministrul este plecat din instituție. (...) Dacă eu vin ca ministru dimineața, stau o perioadă, și mai vin după-amiaza, în perioada cât eu lipsesc din minister comunicarea instituțională nu trebuie să lipsească. De aceea, un secretar de stat cât eu lipsesc din minister poate semna", a arătat ministrul.

În legătură cu informațiile că ar fi primit păreri contrare cu privire la OUG de modificare a Codurilor penale de la direcțiile de specialitate din cadrul MJ, Iordache a afirmat că au existat păreri pro și contra, însă oportunitatea este stabilită de ministru.

"În cursul elaborării actelor normative, direcțiile de specialitate și-au exprimat mai multe puncte de vedere. De asemenea, în cursul procedurii de elaborare au fost păreri pro și contra, dar, repet, oportunitatea o stabilește ministrul pentru că (...) într-un act de guvernare, atunci când elaborăm o lege sau o ordonanță, ultima responsabilitate o are ministrul care semnează", a spus ministrul Justiției.

Florin Iordache a mai precizat că își asumă în totalitate ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale.

"Oportunitatea este a ministerului și mi le asum. Atâta timp cât sunt ministru și am semnat pentru ele mi le asum în totalitate", a menționat Iordache.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a decis, vineri, încetarea detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…