Deputatul PNL Florin Roman, care a criticat în repetate rânduri activitatea Avocatului Poporului, scrie pe Facebok că Renate Weber ”se pregătește să plece acasă” și le cere colegilor din coaliție să propună o nouă numire în această funcție. Roman susține că Weber a fost ”unealta PSD”, scrie G4Media .

  • ”Cu toată agitația din ultima vreme, am omis să fac un anunț cu adevărat important, unul cu greutate:
    Distinsa doamnă Renate Weber se pregătește să plece acasă! Gata! Ne-a fascinat destul cu prezența diafană, cu vorbele mieroase și cu așa-zisa iubire față de țară și compatrioți. Doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, această neînduplecată “luptătoare” pentru drepturile și libertățile cetățenilor români trebuie să plece. (…) Stimați colegi din coaliție, propunem o nouă numire în funcția de Avocat al Poporului? Și convocăm o sesiune extraordinară a Parlamentului?”, scrie Florin Roman pe Facebook.

Context

Florin Roman a solicitat, în august,  convocarea Comisiilor juridice pentru a lua în dezbatere cererea liberalilor de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

El a susţinut că, din cauza acţiunilor Avocatului Poporului, „peste 5.000 de persoane infectate au fost lăsate pe străzi şi Guvernul a fost lăsat fără instrumentele necesare” pentru a lua măsuri împotriva răspândirii epidemiei de COVID-19.

Preşedintele de atunci Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că, potrivit regulamentului, solicitarea trebuie să intre mai întâi în şedinţa Birourilor permanente.

În 22 iunie, liberalii au depus la Parlament o cerere de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Între timp, majoritatea s-a schimbat în Parlament iar conducerea Camerei Deputaților este controlată de liberali, președinte fiind Ludovic Orban.

Renate Weber a fost europarlamentar PNL două mandate, din iunie 2009 până în 2019.

Spre sfârșitul anului 2014, și-a schimbat afilierea la Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

În 2019 a candidat din nou din partea ALDE, însă partidul lui Tăriceanu nu a trecut pragul electoral. La scurt timp a fost propusă și a fost aleasă de coaliția guvernamentală PSD-ALDE ca Avocat al Poporului.