Flota rusă din Crimeea supraveghează navele NATO intrate în Marea Neagră

Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), a început supravegherea unui grup de nave NATO, care a intrat joi în apele Mării Negre, informează vineri agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti.

Este vorba de două nave din cel de-al doilea grup naval permanent al NATO (SNMG2) - fregata marinei regale canadiene "Toronto" şi fregata marinei spaniole "Santa Maria". De asemenea, joi a intrat în Marea Neagră şi distrugătorul marinei olandeze "Evertsen". Acestea sunt însoţite de fregata turcă Yildirim. Mai devreme, portalul Bosphorus Naval News informa că din acest grup naval face parte şi nava bulgară Drazki.

De partea rusă, operaţiunea de supraveghere a grupului naval al Alianţei Nord-Atlantice este realizată de navele "Ivan Hurs' şi "Vasili Bâkov' din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Anterior, comandamentul naval unificat al Alianţei a explicat prezenţa mai multor nave în apele Mării Negre prin faptul că acestea urmează să participe la exerciţiul anual SEA SHIELD şi în scopul unor antrenamente pentru o mai bună coordonare cu ţările partenere Ucraina şi Georgia.

Experţi ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, au apreciat că această acţiune a NATO este destinată să demonstreze sprijinul 'Occidentului colectiv' pentru actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat în alegerile de duminică.

Analistul politic Vasili Dandâkin, căpitan de rangul I în rezervă, consideră că acest grup de nave NATO în apropierea graniţelor ruse indică faptul că ţările occidentale au decis să-şi continue politica 'neprietenoasă' faţă de Rusia.

La rândul său, expertul militar rus Aleksandr Hrolenko consideră că navele NATO nu se vor apropia de apele teritoriale ruse din largul peninsulei Crimeea şi în decurs de trei zile vor înainta 'foarte atent' spre portul Odesa, unde urmează să acosteze la 1 aprilie.

Situaţia din regiunea Mării Negre s-a tensionat, în special, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi militarizarea puternică a acesteia.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…