Flota rusă la Marea Neagră va avea din nou delfini de luptă

Flota rusă la Marea Neagră va avea din nou delfini de luptă

Armata rusă a anunțat miercuri o licitație pentru achiziția a cinci delfini de luptă destinați flotei de la Marea Neagră, ce își are baza în peninsula Crimeea, decizie ce amintește de o practică de pe vremea Războiului Rece, relatează AFP.

Armata rusă este dispusă să plătească 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 de euro) pentru cei cinci delfini, două femele și trei masculi, care trebuie să ajungă până pe 1 august la baza de antrenament militar pentru mamifere, amplasată la Sevastopol.

Delfinii militari au fost folosiți în timpul Războiului Rece de armatele sovietică și americană pentru detectarea minelor marine sau a altor obiecte suspecte aflate în apropierea navelor sau în apele din zonele de coastă.

"Americanii au început înaintea noastră. În anii '60, atunci când serviciile de informații sovietice au aflat ce sunt capabili delfinii americani să facă, militarii noștri au decis să acorde atenție acestei probleme", explică un ofițer rus în rezervă, participant la programele de antrenare a delfinilor de luptă. El menționează că delfinii armatei sovietice erau antrenați mai ales să plaseze explozivi sub navele inamice și să detecteze torpilele abandonate și epavele de pe fundul Mării Negre.

Centrul din Crimeea destinat antrenării mamiferelor submarine a fost creat în anul 1965. După destrămarea URSS, în anul 1991, acest centru a fost închis și delfinii au fost vânduți Iranului. Marina militară ucraineană l-a redeschis în anul 2012, dar după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea respectivul centru a revenit sub controlul Moscovei.

În anul 2014, agenția publică de știri rusă RIA Novosti a relatat, citând o sursă anonimă, că noile programe de antrenare a delfinilor erau atunci în curs de elaborare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...