Fluviile Tigru și Eufrat au o scădere alarmantă a nivelului apelor în Irak. Conducerea de la Bagdad dă vina pe Turcia și Iran

Fluviile Tigru și Eufrat au o scădere alarmantă a nivelului apelor în Irak. Conducerea de la Bagdad dă vina pe Turcia și Iran

Irakul se confruntă cu o scădere alarmantă a fluviilor Tigru și Eufrat. Conducerea de la Bagdad dă vina pe Turcia și Iran, care au construit baraje în amonte.

FOTO Profimedia

În anumite zone, din extremul sud al Irakului, nivelul fluviului Eufrat este atât de scăzut încât pe alocuri se poate vedea cu ușurință albia, mai ales în apropierea malurilor și a pilonilor podurilor construiți pe cursul apei.

Conducerea de la Bagdad a promis măsuri de remediere a situației alarmante cu care se confruntă țara din cauza secetei. Cele două fluvii izvorăsc din Turcia. Autoritățile din Irak acuză de ceva vreme că Turcia și Iran au redus considerabil din debitul fluviilor spre Irak, prin construirea unor baraje în amonte, relatează Agerpres.

Ministerul Resurselor de apă din Irak a imputat duminică criza „cantităţii mici de apă provenite din Turcia vecină”, potrivit unui comunicat.

„Acest lucru a condus la o scădere bruscă a rezervelor de apă ale ţării”, se mai arată în comunicat.

Acest fenomen e accentuat și de practicile defectuoase de irigare din Irak, apa din fluvii fiind exploatată excesiv. Ministerul a acuzat și fermierii că nu respectă suprafețele stabilite de autorități pentru culturi.

Provinciile din sudul Irakului sunt cele mai afectate deoarece principalele rezerve de apă sunt reținute de baraje în nordul țării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Resurselor de Apă din Irak, Khaled Chamal, a anunțat că această scădere a nivelului apei este o problemă temporară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei