FMI cere Germaniei majorarea investițiilor și accelerarea reformelor structurale

FMI cere Germaniei majorarea investițiilor și accelerarea reformelor structurale

Germania ar trebui să profite de costurile de împrumut aflate la un nivel record scăzut și să majoreze investițiile publice și private în infrastructură, o decizie care va ajuta de asemenea la reducerea excedentului masiv de cont curent al țării, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

"Anul acesta creșterea PIB-ului Germaniei ar urma să rămână moderată deoarece cererea internă solidă, stimulată de condițiile favorabile fiscale și monetare, va compensa cererea externă slabă, susține FMI, care recomandă Berlinului majorarea investițiilor publice și private pentru a face față necesităților legate de infrastructură.

De asemenea, Germania ar trebui să accelereze reformele structurale pentru a sprijini potențialul de creștere al economiei prin extinderea participării refugiaților, femeilor și muncitorilor mai în vârstă la piața forței de muncă, se arată în raportul Fondului Monetar Internațional.

FMI estimează că excedentul de cont curent al Germaniei se va menține și anul acesta la un nivel record.

Luna trecută, FMI previziona un avans al economiei germane de 1,5% în 2016 și de 1,6% în 2017.

De mulți ani, oficialii din afara Germaniei — cea mai mare economie europeană — fac presiuni pentru majorarea cheltuielilor în vederea stimulării creșterii în regiune, însă cancelarul Angela Merkel și ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, au promis în campania electorală că vor continua să mențină un buget echilibrat, chiar pe fondul creșterii cheltuielilor cu refugiații și a ratelor negative ale dobânzilor la unele obligațiuni germane.

Și Comisia Europeană (CE) a cerut recent Germaniei și Olandei, care au cel mai mare excedent de cont curent, să investească mai mult pentru a ajuta creșterea economiei și a inflației în întreaga zonă euro.

Pentru a stimula redresarea zonei euro și inflația scăzută persistentă, guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiții, reforme structurale și finanțe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiții o au statele care își permit cel mai bine asta — Germania și Olanda — care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raportul CE.

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creșterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susțin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare și nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Germania este cel mai mare exportator al lumii și a anunțat că vrea să-și calibreze investițiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania este țara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”