FMI: creșterea gradului de îndatorare a gospodăriilor, un risc la adresa stabilității financiare

FMI: creșterea gradului de îndatorare a gospodăriilor, un risc la adresa stabilității financiare

Fondul Monetar Internațional a emis marți un avertisment guvernelor care vor să stimuleze creșterea economică pe baza cheltuielilor de consum făcute pe datorie, subliniind că riscă să se confrunte cu o nouă criză financiară, transmite AFP.

Într-un raport publicat înaintea reuniunilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna viitoare la Washington, Fondul susține că analizele sale cu privire la cheltuielile de consum și gradul de îndatorare al gospodăriilor arată că economiile beneficiază în primii doi-trei ani după ce gospodăriile și-au majorat gradul de îndatorare, după care riscurile încep să se acumuleze. După ce creșterea devine dependentă de datoriile gospodăriilor durează doi-trei ani până când se declanșează o criză financiară, se arată în raportul FMI privind stabilitatea financiară globală, publicat marți.

Potrivit analizelor efectuate de economiștii FMI, gradul de îndatorare a gospodăriilor a crescut constant în deceniul care a urmat crizei financiare globale din 2008, iar nivelul mediu de îndatorare a gospodăriilor din economiile avansate a urcat de la 52% din PIB în 2008 la 63% din PIB anul trecut. În cazul economiilor în curs de dezvoltare nivelul de îndatorare al gospodăriilor este mai mic, dar a crescut de la 15% din PIB în 2008 la 21% din PIB anul trecut.

Economiștii FMI au ajuns la aceste cifre după ce au analizat 80 de economii avansate și în curs de dezvoltare care au înregistrat creșteri economice pe termen scurt, urmate ulterior de creșterea pericolelor.

"Un grad mai mare de îndatorare a gospodăriilor este asociat cu o probabilitate mai mare a unei crize bancare, în special atunci când datoria este deja mare, precum și cu un risc mai mare de scădere a prețului acțiunilor băncilor" se arată în raportul FMI.

Prin împrumuturi, gospodăriile pot cumpăra bunuri și servicii, stimulând consumul și gradul de ocupare, precum și creșterea prețului caselor și acțiunilor băncilor, ceea ce duce la o expansiune a economiei. Însă raportul FMI subliniază că, după un an sau doi, această relație devine una negativă, pe măsură ce gospodăriile sunt puternic îndatorate, ele devin vulnerabile la șocurile negative.

FMI va prezenta săptămâna viitoare la Washington noile sale prognoze macroeconomice globale cu ocazia Adunării anuale, care se va desfășura în perioada 10-15 octombrie și va reuni principalii lideri ai economiei mondiale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...