FMI: Declinul prețului țițeiului încă nu a stimulat creșterea economiei mondiale

Beneficiile în urma declinului prețului țițeiului ar putea să nu se materializeze până când cererea nu se va redresa pe plan global și băncile centrale din economiile avansate nu renunță la ratele dobânzilor extrem de scăzute, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional, transmite Bloomberg.

În pofida scăderii prețului petrolului din iunie 2014, economiștii încă așteaptă efectele pozitive ale acestor evoluții. În timp ce principalul motiv al declinului a fost creșterea livrărilor pe plan global, noul raport al FMI arată că anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slabă decât s-a estimat în statele exportatoare de țiței, în timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA și Europa, au înregistrat o cerere în linie cu așteptările analiștilor.

Într-o perioadă în care prețul petrolului este scăzut și băncile centrale nu pot reduce și mai mult ratele dobânzilor, "declinul inflației în urma costurilor de producție mai scăzute majorează rata reală a dobânzii, făcând împrumuturile mai scumpe și afectând cererea", se arată în raportul FMI. Dimpotrivă, când prețul țițeiului crește și băncile centrale ezită să adopte majorări agresive ale ratelor dobânzilor, prețurile mai ridicate sunt așteptate să fie "expansioniste prin scăderea ratei reale a dobânzii", susțin cercetătorii FMI conduși de economistul șef Maurice Obstfeld.

Deși consumatorii beneficiază de pe urma prețului scăzut al combustibilului, inflația scăzută persistentă face mai dificilă sarcina băncilor centrale, conform FMI.

"Actualul mediu economic caracterizat prin prețul istoric scăzut al țițeiului ar putea aprinde o serie de probleme, inclusiv intrarea în incapacitate de plată, probleme care pot stimula turbulențele deja existente pe piețele financiare. Posibilitatea unor astfel de efecte negative arată cât de urgentă este sprijinirea cererii de comunitatea globală, împreună cu o serie de reforme structurale și financiare specifice fiecărei țări", se arată în raportul Fondului Monetar Internațional.

Exportatorii de țiței ar fi trebuit să reducă cheltuielile guvernamentale și să majoreze veniturile bugetare, a declarat luna trecută directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de țiței.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a scăzut joi cu 1,32 dolari, ajungând la 40,47 dolari.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 „Strânge uşor, ca şarpele Kaa, hipnotizează, apoi atacă decisiv şi fără milă” / Lider PSD, despre Gabriela Firea

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake