FNGCIMM anunţă lansarea Programului "Prima Casă'' 2018, cu un plafon de două miliarde de lei

FNGCIMM anunţă lansarea Programului "Prima Casă'' 2018, cu un plafon de două miliarde de lei

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunţă lansarea Programului "Prima Casă" 2018, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de două miliarde de lei.

Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, în acest an, alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi la program a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori în anul 2017, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor existente în cadrul programului în anul precedent.

Se asigură, astfel, implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de către beneficiari, se subliniază în comunicat.

"De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul 'Prima Casă' a fost adaptat gradual la tendinţele pieţei şi la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectivă socială, Programul 'Prima Casă' a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premise de stabilitate pentru tânăra generaţie. Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat în cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificării procesului de analiză şi facilitării accesului la informaţii direct din site-ul instituţiei", a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

Programul "Prima Casă" 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Potrivit sursei citate, noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenţiei statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunţată prin strategia Programului "Prima Casă" 2017 - 2020, în contextul dezvoltării pieţei creditului ipotecar şi al creşterii accesului populaţiei la produsele standard ale băncilor.

Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în anul 2018, potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, este în cuantum de două miliarde de lei şi a fost aprobat în data de 15 ianuarie 2018 prin Hotărârea de Guvern nr. 2/2018. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…