Foametea din Coreea de Nord a atins cel mai grav nivel de după 1990. Ce arată informațiile din interior

Foametea din Coreea de Nord a atins cel mai grav nivel de după 1990. Ce arată informațiile din interior

La trei ani de la începutul pandemiei de Covid-19, oamenii din întreaga lume și-au recăpătat libertatea de a călători fără restricții. Toate, cu excepția unei singure țări: Coreea de Nord, sau Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

FOTO: Pixabay

În ianuarie 2020, Kim Jong-un a decis să izoleze întreaga țară de lumea exterioară ca răspuns la coronavirus, iar în iunie 2023, RPDC rămâne închisă, cu excepția comerțului cu China.

La scurt timp după închiderea frontierelor, Kim Jong-un a avertizat cu privire la posibilitatea unui al doilea „marș anevoios”, o referire la foametea în care cel puțin 1 milion de oameni - mai probabil dublu - au murit la sfârșitul anilor 1990. În iunie 2021, observatorii din Coreea anticipau deja penuria de alimente. Dar, în loc să deschidă granițele, Kim și-a îndemnat poporul să rămână puternic în fața „provocărilor enorme” ale coronavirusului.

Chiar și înainte de închiderea frontierelor, China era singurul partener comercial de încredere al Coreei de Nord.

Din cauza prăbușirii sistemului public de distribuție în timpul „marșului anevoios” din anii 1990, oamenii care trăiesc în regiunile de frontieră din nordul țării au recurs la contrabanda cu alimente, medicamente și alte necesități zilnice, în principal din China. Bunurile comercializate în mod ilicit au circulat prin „jangmadang” (piața neagră sau ilegală) și au devenit un mecanism de supraviețuire important pentru economia țării.

Dar odată cu lockdown-ul, atât comerțul oficial, cât și cel neoficial au fost, de asemenea, oprite. La nivel de stat, comerțul dintre cele două țări a fost reluat încet, dar nu se apropie nici pe departe de nivelurile anterioare pandemiei. Datorită supravegherii stricte a frontierei, contrabanda a devenit aproape imposibilă, ceea ce a făcut ca „jangmadang-ul” să fie aproape inactiv.

Într-un raport publicat la 21 martie 2023, Organizația Națiunilor Unite a cerut să se pună capăt la ceea ce a fost descris ca fiind „autoizolarea fără precedent” a Republicii Populare Democrate Coreene.

„Sunt foarte îngrijorată de impactul celor trei ani de închidere a frontierelor asupra populației din RPDC, în special asupra femeilor care lucrează pe piețele informale, a persoanelor care trăiesc în sărăcie, a persoanelor în vârstă, a persoanelor și copiilor fără adăpost”, a declarat reporterul Elizabeth Salmón.

Ea a subliniat în special situația dificilă a femeilor care s-au confruntat cu o violență tot mai mare din cauza incapacității lor de a pune mâncare pe masă pentru familiile lor.

Informații din interior

Dar, din cauza faptului că este atât de dificil de obținut informații din interiorul Coreei de Nord, este greu de evaluat cât de gravă a devenit situația. Chiar și înainte de pandemie, cei dintre noi care urmăresc Coreea de Nord din exterior aveau deja acces limitat la informații, dar de la închidere, acestea au devenit mai rare. Fostele surse de informații - cum ar fi diplomații și lucrătorii umanitari - au fost eliminați.

În lipsa unor metode adecvate de triangulare a informațiilor, pot fi confirmate informațiile interne doar parțial. De exemplu, în mai 2023, Serviciul Național de Informații sud-coreean (NIS) a raportat că un grup de zece oameni a evadat pe mare și a confirmat controalele mai stricte ale regimului.

Acest lucru ne lasă cu două imagini contradictorii ale Coreei de Nord a lui Kim Jong-un. În timp ce oamenii obișnuiți suferă de foame, familia Kim și membrii apropiați ai regimului se simt bine.

Fiica de zece ani a lui Kim Jong-un, Kim Ju-ae, apare frecvent în mass-media în ținute de lux scumpe, în timp ce majoritatea cetățenilor obișnuiți abia au acces la bunuri de bază. Iar guvernul nord-coreean își continuă programul de teste cu rachete, în ciuda dificultăților economice.

Există rapoarte privind resentimente în rândul oamenilor obișnuiți, în special atunci când o văd pe fermecătoarea Kim Ju-ae pe ecranele televizoarelor. O persoană anonimă a declarat pentru Radio Free Asia că:

„Mi se pare inconfortabil să o văd pe fiica lui Kim Jong-un îmbrăcată mai ceva ca un adult și primind un tratament special, ca atunci când merge pe covorul roșu alături de Kim Jong-un și trec prin fața mulțimii care aplaudă. De ce nu se revoltă poporul?”

Dar a adăugat că nimeni nu îndrăznește să spună nimic în public.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat