Foarte interesant ce spune omul ăsta...

Foarte interesant ce spune omul ăsta...

Reportajeisback : Long time no see. Cu ce sa începem?
1. Inflația reala nu este nici pe departe cea oficiala. Felul în care calculează BNR inflația e deficitar. E chiar amuzanta rata afișată oficial în comparație cu ce simțim noi toți în buzunare. Am tot scris despre asta. Și dacă vi se pare greu...credeti-ma ca greul abia începe. ROBOR-ul este la cel mai înalt nivel din ultimii mulți ani și nu va scădea. Asta înseamnă dublarea ratelor pentru multi. Dacă aveți credite veți simți încă un soc major cam în 2-3 luni. Asa cum vedeți deja alimentele sunt mai scumpe cu cel puțin 30-50%. Dar vizita la magazin va fi ca la muzeu cam din ianuarie la anu'.
2. Bursele sunt in cădere libera în toată lumea. Și măcelul va mai continua. Haideți sa clarificam ceva. Nu, nu războiul economic cu Rusia sau China cauzează asta. Dacă va aduceți aminte scriam de acum doi ani despre marea inflație care va veni și a cărei prima cauza directa este tipărirea de bani în neștire din timpul pandemiei. Cei 3-5% adăugați la inflație de războiul energetic sunt doar un mic brânci pe scări al Rusiei și nu cauza principala. De altfel politicienii din toată lumea arunca inflația în cârca Rusiei ca să nu vadă cineva incompetenta crasa. Sa nu uitați de helicopter money, sa nu uitați de miile de miliarde aruncate aiurea pe geam în tot felul de ajutoare și pomeni. Acei bani și datoriile enorme ale statelor sunt cauza fundamentala și reala a acestei inflații. Unii zic ca pe viitor, o justificare pentru o criza economica profunda poate fi și un război mai extins.
3. Acum ca crypto a căzut și va ramane jos o vreme, acum când bursele sunt jos și vor fi și mai jos, urmează imobiliarele. Imobiliarele sunt marea iluzie pe care și-au construit strategiile anti inflație foarte, foarte multi. Dragii mei, de inflație nu scapă nimeni. Scăpa doar super super smecherii din domenii inaccesibile muritorilor și super inteligenții dar aia nu suntem noi. Imobiliarele vor fi lovite puternic. Când bursele au gripa e o chestie de timp pana când imobiliarele au cancer. Asa e legea economica. Adevărate active sunt afacerile care produc mâncare, medicamente, tehnologie de top, cipuri, resurse. Betoanele nu înseamnă nimic. Sunt doar iluzii. Pământul e alta discuție. Dar eu nu prea știu investitori în pământ agricol sau productiv în schimb știu o mulțime de "investitori" în betoane, oriunde în lume nu doar în România. Vom avea curând prăbușiri răsunătoare în imobiliare în România. Rețineți asta. Personal știu 3 dezvoltatori uriași cu probleme imense financiare și în default mascat.
4. Oamenii de rand își numără banii. Oamenii au rate, au copii la școală, vad cum salariile li se subțiază zilnic. Ma gândesc cum se simte romanul average cu cheltuieli în creștere exploziva, cu stresul asta cu războiul, cu avalanșa de știri negative zilnice, cu salariul care întra la apa după o pandemie epuizanta. Nu ma mira ca vad mulți vorbind singuri pe strada. Va garantez ca 99.9% din firme nu vor compensa creșterea inflației cu creșteri salariale. Ma refer la rata reala a inflației și nu la cea oficiala. Asa ca, dacă sunteți norocoși, primiți un 10-13% la finalul anului dar în termeni reali ați pierdut poate 20%-40% din puterea de cumpărare. Și firmele nu sunt de blamat pentru ca problemele de cashflow și prabusirea vânzărilor sunt subiecte zilnice. Multe firme sunt deja la limita. Nu vreau sa ma gândesc cum trăiesc pensionarii cu pensii nespeciale. Știți cum se simte când vii în România? Exista o tensiune enorma în societate care te izbește imediat cum intri în România. Este o chestiune de timp pana va izbucni. Oamenii se urăsc, nu mai au răbdare, încrederea e zero...
Ce puteți face? Greu de spus. Nimeni nu va poate garanta nimic. Depinde mult de câți bani aveți. Nu exista rețetă universala. Dacă aveți firme, marfa neperisabila e cea mai buna investiției și e și relativ lichida, dacă aveți mici economii...mai bine plecați intr-o vacanta lunga sau va cumpărați ceva frumos. Șansele sa ii salvați prin crypto, imobiliare sau aur sunt mici. Asta e nenorocirea asta de inflație. Lovește oamenii care au muncit și și-au pus bani deoparte, penalizeaza munca și oamenii chibzuiți.
Poate pare negativ ce scriu aici. Cu siguranță pentru mulți este. În ultima vreme am fost mai mult plecat decât prin tara și asta m-a ajuta sa înțeleg și alte perspective de la investitori sau oameni cu mulți bani. Nu vreți sa știți ce gândesc real toți la un pahar de vin când lasă garda jos. Ma uit la tara asta și la Europa din toate unghiurile și nu îmi place ce vad: deficite structurale enorme, ineficienta crasa a statului, societate cu mari probleme demografice. Ne batem joc de noi efectiv.. Nu pot sa nu am o doza de cinism și sa nu o spun sec ca avem nevoie de un dus rece și avem nevoie sa schimbam fundamental unele lucruri. Din păcate pana nu ne ajunge cuțitul la os nu vrem sa intelegem.
Asa ca burn baby, burn. Ardem întâi și după construim ceva frumos. Și Europa la fel.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...