Foarte interesante amănunte!/De citit ce spune acest general australian despre „dihăniile” americane HIMARS

Foarte interesante amănunte!/De citit ce spune acest general australian despre „dihăniile” americane HIMARS

Generalul australian în retragere Mick Ryan explică de ce sistemele HIMARS sunt atât de mortale în mâinile forțelor armate ucrainene și care este marele atuu pe care îl conferă acestora, lansând totuși și un avertisment despre viitorul luptelor din Ucraina.

Sisteme HIMARSFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ryan, un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, remarcă pe pagina sa de Twitter modul în care în ultimele zile s-au viralizat loviturile reușite de ucraineni cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite de Kiev din partea Statelor Unite.

„Iar ele sunt grozave! Dar e nevoie de perspectivă înainte ca impactul lor să devină prea exagerat”, afirmă el.

HIMARS este o versiune mai ușoară, mai ușor de desfășurat unui lansator mobil mai vechi care a folosit aceleași rachete. Și fiindcă este mobil, el poate trage și se poate deplasa rapid, făcându-l o platformă foarte dârză într-o eră a timpilor scurți între detectare și distrugere, explică ofițerul australian.

Din cauza ratei sale de acțiune și preciziei, sistemele HIMARS sunt o armă proiectată să atace adânc în spatele liniilor inamice, fiind folosită pentru distrugerea unor noduri de comunicație cruciale, posturi de comandament și instalații logistice importante.

„Se pare că peste zece centre de aprovizionare rusești, folosite în principal pentru depozitarea muniției, au fost atacate cu rachete HIMARS în ultimele zile”, mai afirmă Mick Ryan.

Atuul oferit de sistemele HIMARS ucrainenilor

Potrivit acestuia, ucrainenii se distanțează de luptele de uzură în care au fost atrași în Donbas și readoptă tacticile asimetrice convenționale pe care le-au folosit cu atâta succes în prima fază a războiului.

„Ei atacă din nou punctele vulnerabile ale rușilor - centrele logistice feroviare, generalii prea 'vorbăreți' (n.r. o referință la informațiile potrivit cărora unii generali ruși au fost eliminați după ce comunicațiile nesecurizate le-au fost interceptate) și bazarea lor pe artilerie masată pentru a avansa în est”, explică generalul.

O țintă cheie sunt nodurile de comandă și control sau, cu alte cuvinte, posturi de comandă cu comandanți ruși de rang superior. „Abilitatea de a le ținti, odată detectate, și precizia rachetelor HIMAR sunt vitale pentru a provoca distrugeri maxime”, mai spune acesta.

Colonelul Alexei Gorobeț, comandantul Divizei 20 de Infanterie Motorizată a armatei ruse, pe care autoritățile de la Moscova l-au identificat prin testare ADN după ce a fost ucis în Ucraina, ar fi fost eliminat alături de șeful de Stat Major al unității, șeful planificării de operațiuni și șeful artileriei unității.

„În plus, multe depozite rusești de aprovizionare, aflate în apropierea căilor ferate, sunt de asemenea aproape de orașe civile. Precizia mai mare a sistemelor HIMARS permite ucrainenilor să minimizeze pierderile colaterale în atacurile lor cu rază lungă asupra țintelor rusești”, explică general-maiorul Mick Ryan.

Impactul psihologic al lansatoarelor multiple de rachete americane

Ryan mai spune că, pe lângă impactul fizic al atacurilor, trebuie ținut cont și de cel psihologic.

„Acum, un procent mult mai mare al forței de invazie rusești cade în raza în care pot fi atacate”, spune acesta, adăugând că trupele rusești au văzut impactul sistemelor HIMARS, atât în înregistrările video publicate pe platformele social media cât și în persoană.

Ryan face o referință și la generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, care a declarat recent că postul de manipulator de muniție la un centru de aprovizionare al armatei ruse este în prezent cea mai puțin dorită slujbă din lume.

„Iar aceste efecte psihologice exercită un cost asupra eficacității organizării militare a trupelor”, explică Ryan, subliniind că sistemele HIMARS schimbă natura luptelor din Ucraina.

„Ele permit ucrainenilor să atace rușii la distanțe mai mari și în zone care le-au fost îndelung negate din cauza sistemelor de apărare antiaeriană rusești. Iar asta permite ucrainenilor să lupte cum vor ei și să nu fie atrași în luptele de uzură preferate de ruși”.

Avertismentul generalului educat în Statele Unite

Generalul australian avertizează că, în pofida acestui lucru, sistemele HIMARS nu trebuie prezentate ca o armă-minune care va schimba cursul războiului.

„A existat o tendință încă de la prima Revoluție Industrială de a căuta o singură minune tehnologică care va câștiga războaie. Acesta este un miraj”, cauționează el, subliniind că sistemele HIMARS vor avea un impact important dar că ele nu vor câștiga războiul pe cont propriu:

„Deși ele au oferit forțelor ucrainene o nouă 'Mână Lungă' cu care să atace invadatorii ruși, în război nu există un asemenea lucru precum un glonț de argint”.

Generalul școlit la Colegiul de Comandă al Pușcașilor Marini americani subliniază de asemenea că livrarea sistemelor HIMARS nu elimină responsabilitatea Occidentului de a continua să furnizeze Ucrainei „gama largă de arme, muniții, informații, instruire și alte forme de sprijin necesare Ucrainei”.

Mick Ryan spune că sistemele HIMARS sunt doar unul dintre straturile - deși unul vital - din capacitatea militară de care Ucraina are nevoie pentru a câștiga războiul.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante