Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Liderii militari chinezi împărtășesc o potențială slăbiciune care i-a subminat pe omologii lor ruși în Ucraina și care ar putea să le împiedice capacitatea de a purta un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA, transmite CNN .

Raportul identifică lipsa de formare încrucișată ca fiind un posibil călcâi al lui Ahile în cadrul Armatei Populare de Eliberare (PLA), dar analiștii rămân precauți în ceea ce privește subestimarea capacităților Chinei și avertizează împotriva comparațiilor cu Rusia.

Raportul a cercetat trecutul a peste 300 de ofițeri de top ai APL din cele cinci servicii ale sale – armată, marină, forțele aeriene, forța de rachete și forța de sprijin strategic – în cei șase ani care au precedat anul 2021. Acesta a constatat că în fiecare serviciu era puțin probabil ca liderii să aibă experiență operațională în altă ramură decât cea în care și-au început cariera.

Cu alte cuvinte, soldații PLA rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara acestor silozuri, se arată în raport, remarcând un contrast puternic cu armata americană, unde instruirea încrucișată este o cerință legală din 1986.

Raportul de 73 de pagini a continuat spunând că această „rigiditate… ar putea reduce eficacitatea Chinei în conflictele viitoare”, în special în conflictele care necesită un nivel ridicat de acțiune comună a serviciilor, și sugerează că forțele APL s-ar împotmoli în același tip de probleme care au afectat omologii lor ruși în Ucraina, „unde coeziunea generală a forțelor a fost scăzută”.

De la începutul invaziei Rusiei asupra vecinului său, în urmă cu șapte luni, deficiențele din structura militară rusă au devenit evidente pentru observatorii externi.

În cursul recentei contraofensive ucraineană, forțele terestre ale Moscovei nu aveau acoperire aeriană, spun analiștii, în timp ce, la începutul războiului, problemele logistice au jucat un rol devastator în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a-și realimenta forțele – camioanele sale nu aveau anvelope potrivite pentru teren și se defectau frecvent din cauza lipsei de întreținere.

Potrivit autorului raportului, Joel Wuthnow, liderii de rang înalt ai APL s-ar putea confrunta cu probleme similare din cauza lipsei lor de pregătire încrucișată.

„Comandanții operaționali, de exemplu, rareori au experiență în domeniul logisticii”, a declarat în raport Wuthnow, cercetător senior la Centrul pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze din cadrul universității.

„Comandanții operaționali care nu au fost niciodată nevoiți să dobândească un nivel ridicat de înțelegere a logisticii sau a întreținerii ar putea să nu reușească să utilizeze aceste forțe în mod optim, în paralel cu un alt eșec al Rusiei în 2022”.

Într-o comparație a comandanților cu rang de patru stele în 2021 – cum ar fi președintele Statului Major Întrunit sau șeful Comandamentului Indo-Pacific din Statele Unite sau liderii Comisiei Militare Centrale sau ai comandamentelor de teatru din China – toți cei 40 de ofițeri americani aveau experiențe încrucișate, comparativ cu 77% dintre cei 31 de echivalenți chinezi, a constatat raportul.

De asemenea, raportul a remarcat o altă diferență cheie: În SUA, aproape toți comandanții cu patru stele aveau experiență operațională. În China, aproape jumătate dintre ei erau „comisari politici profesioniști”.

Nu subestimați Armata Chinei

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific din Hawaii, a declarat că noul raport „este cea mai bună evaluare a situației în care se află și se îndreaptă China pe care am văzut-o”.

Dar el a avertizat că aceste date nu trebuie privite ca un indicator al modului în care PLA s-ar putea descurca într-un război asemănător celui din Ucraina, deoarece are numeroase alte avantaje față de armata rusă.

China oferă o pregătire mai bună noilor recruți și nu se mai bazează pe recruți, a spus el, în timp ce armata rusă „se bazează pe recruți de șapte luni pentru 80-85% din personalul său înrolat”.

Și, spre deosebire de Rusia, China are un corp de subofițeri profesioniști, a adăugat el.

Schuster, care în prezent predă la Hawaii Pacific University, a estimat că China este cu aproximativ patru sau cinci ani în urma SUA în ceea ce privește abilitățile de operațiuni comune – dar a avertizat că exercițiile recente „sugerează că recuperează”.

El a citat operațiuni chinezești recente, cum ar fi cele din jurul Taiwanului, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula la începutul lunii august, ca fiind o demonstrație în acest sens.

„Implicația nerostită a studiului, conform căreia PLA ar putea fi incapabilă să desfășoare operațiuni comune eficiente, este deplasată”, a declarat Schuster.

Raportul realizat de Wuthnow, care este, de asemenea, profesor adjunct la Universitatea Georgetown din Washington, a constatat, de asemenea, diferențe demografice între liderii chinezi și cei americani.

„Ofițerii superiori (chinezi) erau omogeni în ceea ce privește vârsta, educația, sexul și etnia”, se arată în raport.

În rândul celor cu patru stele, ofițerii chinezi erau, în medie, mai în vârstă decât omologii lor americani (64 față de 60) și aveau mai mulți ani în armată (46 față de 40).

„Conducerea americană era, de asemenea, mai diversă, cu două femei și trei afro-americani, în comparație cu o conducere omogenă a PLA (în întregime masculină și 99% chinezi Han)”, se arată în raport.

Și o ultimă diferență evidentă: 58% dintre ofițerii americani au servit într-o țară străină, în timp ce niciunul dintre ofițerii chinezi nu avea experiență peste hotare.

Factorul Xi

Raportul a remarcat, de asemenea, modul în care liderul chinez Xi Jinping și-a întărit controlul asupra conducerii APL de când a preluat controlul Partidului Comunist Chinez în 2013.

Prin intermediul rolului său de președinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei, Xi a fost implicat personal în selecția ofițerilor superiori, se arată în raport.

„Toți ofițerii APL sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și trebuie să aibă suficientă perspicacitate politică pentru a demonstra loialitate față de Xi și de agenda sa”, se arată în raport, menționând că Xi rotește ofițerii de top din punct de vedere geografic în interiorul Chinei pentru a-i împiedica să dezvolte „rețele de patronaj” care ar putea într-o zi să-i amenințe conducerea.

Dar, de asemenea, a remarcat că Xi a avut grijă să recompenseze loialitatea și răbdarea în corpul ofițerilor superiori.

„Xi Jinping nu a sărit peste o generație de oameni care își așteptaseră rândul pentru a promova tineri mai familiarizați cu conflictele moderne”, se arată în raport.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani