Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Hersonul a cazut!

Cam aceasta este expresia pe care mass-media rusa ar trebui s-o foloseasca cu litere de-o schioapa. Sigur, orasul Herson a “cazut” din perspectiva rusilor, din perspectiva ucrainenilor si a celorlalti oameni normali din lume, orasul a fost eliberat.

Cel mai mare oras ucrainean capturat de rusi, singura capitala regionala, Hersonul a fost ocupat de rusi in primele zile ale razboiului, cand singura brigada ucraineana care apara zona s-a retras, cu intelepciune, fiind sub atacul unor forte ruse net superioare, atat numeric cat si ca nivel de dotare.

Ucrainenii s-au retras, azi au revenit, dar daca retragerea ucraineana a fost logica si de inteles pentru toata lumea, fuga rusilor din Herson este mult mai greu explicabila pentru stiristii Kremlinului.

A doua armata a lumii, a doua super-putere mondiala, Rusia si-a aratat inca o data capabilitatile de tara bananiera, sub-sahariana, o tara a carei armata este efectiv buna doar pentru parade pompoase in Piata Rosie, nicidecum gata de razboi, chiar si cu modesta Ucraina.

Cum explica rusii pierderea Hersonului, greu de prevazut, dar cum explica rusii pierderea acestui oras in rapoartele lor secrete, ei bine, aici lucrurile ar fi foarte interesant de citit.

Armata Rusa s-a dus efectiv de-a rostogolul spre est, cu pierderi de + 100 de mii de morti si raniti grav, adica undeva la +50% din efectivul cu care invazia Ucrainei a inceput. Logistica – ioc, trupe de inlocuire – ioc, rezervisti dupa chipul si asemanarea lui Putin – ioc, generali n-au de unde, si pana la urma ramane doar de vazut unde se va opri aceasta retragere, care nu este nici macar o retragere onorabila (prin lupta, prin actiuni de hartuire a inamicului etc) ci doar retragere in fata unui inamic net superior la absolut toate capitolele care chiar conteaza.

Spera ivanii ca Niprul sa-i apere? Probabil ca Niprul este cel mai de nadejde “mobilizat” in armia ivanilor. N-are bietul rau nici unde sa fuga, nici unde sa se “retraga”, el trebuie sa stea in matca lui, doar ca desi o operatiune de traversare prin lupta a unui rau mare precum Niprul poate deveni un cosmar pentru oricine, nici eliberarea unui oras maricel precum Hersonul nar fi fost floare la ureche.

Ba chiar putem spune ca lupta urbana este net superioara ca intensitate si pierderi posibile fata de o traversare in forta a unui rau. Cu toate acestea rusii au cedat Hersonul, desi il puteau fortifica masiv, astfel incat putem presupune ca nici Niprul nu va fi aparat precum Stalingradul pe vremea lui stalin, macar ca nkvdul si Naganul sunt istorie si doar acolo statea curajul marii armate ruse.

In alta ordine de idei, trupele ucrainene nici nu au nevoie sa forteze Niprul in dreptul orasului Herson ci – daca totul merge bine – unitatile proprii pot “cobora” pe malul stang al raului venind din nord, dinspre Donbas, mai mult decat atat, rusii de pe malul stang al Niprului sunt in pericol mare de incercuire daca frontul Donobas va cadea tot in mana “hainilor” de ucraineni.

Ar mai fi de remarcat ca principala ruta de aprovizionare terestra pentru rusii este calea ferata care vine din Donbas spre sud si care cale ferata se afla deja – in anumite sectoare – sub tirul artileriei ucrainene. Daca Kievul “taie” calea ferata rusii raman in camioanele care nu le au, stiindu-se faptul ca logistica rusa se bazaeza mult mai mult pe transportul pe calea ferata decat pe cel pe sosele cu ajutorul camioanelor. Cand s-au bazat pe camioane am vazut ca au ajuns subiect de bascalie pe frontul din nordul Kievului.

Asadar, inca o enorma rusine pentru armata rusa, nimic de explicat aici decat coruptie, incompetenta, lasitate, lipsa de pregatire a trupelor, un corp de ofiteri de toata jena si, evident, o conducere centrala formata din imbecili, pana la urma lucruri banale si normale in Armata Imperiala Rusa, in Armata Rosie bolsevica si acum in Armata Rusa din zilele noastre. Motivul real al retragerii nu-l vom cunoaste la nivel oficial, dar cel mai probabil ca armata rusa numai are capacitate de lupta si atunci s-au retras.

Recapituland putin, avem:

  • Retragerea din portile Kievului – “un gest de bun-vointa fata de ucraineni”;
  • Bataia luata in Harkov – “regruparea fortelor”;
  • Harson – “redistribuirea fortelor”.

Deocamdata, Rusia tine sub control un procent important din teritoriul estic al Ucrainei dar semnele sunt de rau augur pentru Kremlin, pentru ca nu mai pare a avea nici cu ce si nici cu cine. Astfel inca din “gesturi de bunavointa” in “regrupare” si “redistribuire”rusii dau inapoi si deocamdata nimic nu pare sa-i mai poata opri din marsul lor triumfal spre Rusia natala.

Dar ce vor face cu Crimeea?

Si la sfarsit cateva intrebari care cred eu ca arata mai bine starea armatei ruse, pentru ca o intrebare poate face mai multa lumina decat o explicatie.

  • Unde a fost aviatia rusa? Suhoi 30, Suhoi 35S, dar mai ales suhoi Su 25? De ce rusii nu au obtinut superioritatea aeriana deasupra frontului? De ce aviatia lor nu a fost in stare sa distruga artileria ucraineana? Stinger? Hai sa fim seriosi, racheta sol-aer americana este batraioara si avioanele rusesti ar fi trebuit sa-i faca fata fara mari pierderi, asta daca ar fi avut sisteme de ghidare/detectie performante la bord si armament ghidat sub aripi. Daca insa lansezi bombe chioare si PRND-uri neghidate…
  • Unde este capacitatea artileriei ruse de a lupta la contra-baterie? 2S35 Koalitsiya-SV poate lovi tinte la o distanta de pana la 80km, BM-27 Uragan, poate atinge tinte la +70km, MLRS Tornado S poate lovi tinte, cu rachete ghidate, la +120km. Astfel incat stai si te intrebi cum de au putut ucrainenii sa foloseasca HIMARS si obuziere auto-propulsate fara sa fie imediat distrusi de aviatia sau artileria rusa?
  • Unde este Spețnazul? Specialii rusii au, printre altele, si sarcina de a distruge centre de comanda si comunicatii, linii de aprovizionare, artilerie etc. Unde or fi fost ei in ecuatia acestui razboi? Se zvonea ca erau foarte buni, dar nu prea s-au vazut…
  • La final o alta intrebare: cum de au reusit rusii sa fie batuti in retragere? Ucraina este o tara cu un relief bun pentru lupta cu blindate si atunci nu era relativ simplu ca tancurile rusesti sa impinga in fata, insotite de infanteria de sprijin? NLAW, Javelin etc nu sunt arme secrete, necunoscute de rusi, exista asadar tactici pentru blocarea lor si cea mai usoara metoda este si cea clasica: infanteria de sprijin care sa apere tancurile in fata vanatorilor de tancuri. Am vazut insa de multe ori coloane de tancuri singure luate la ochi de ucraineni. Cum se ajunge la asa ceva?

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro