Foarte interesante amănunte despre „intransigentul” guvern Rutte!/Zeci de derogări de la sancțiunile europene impuse Rusiei!

Foarte interesante amănunte despre „intransigentul” guvern Rutte!/Zeci de derogări de la sancțiunile europene impuse Rusiei!

În ciuda sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea războiului din Ucraina, Guvernul Olandei a dat zeci de derogări entităților rusești aflate pe aceste liste, conform publicației olandeze rtlnieuws .

Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu sunt obligate să respecte sancțiunile aplicabile. Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au opțiunea de a acorda scutiri, mai notează jurnaliștii olandezi.

De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat un total de 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un anumit grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Un exemplu este cel al unei companii olandeze care dorește să primească o altă plată din partea Rusiei.

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Este vorba, de exemplu, de aluminiu și alimente. În 34 de cazuri, navelor li s-a permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.

Organizațiile olandeze pot, de asemenea, să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Climă și Energie) a făcut o excepție pentru organizațiile care au un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a companiei rusești Gazprom.

Jetten a vrut mai întâi să rezilieze contractele, dar a făcut o excepție. Companiile europene ale Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci se numesc SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, niciun cent nu merge către Rusia.

De asemenea, ministrul comerțului exterior are posibilitatea de a se abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit un total de 18 derogări din partea ministrului Schreinemacher. Potrivit ministerului, motivele sunt „motive umanitare” și cooperarea între UE și Rusia pentru „chestiuni pur civile”.

Ministrul de finanțe poate acorda scutiri pentru activele înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni. Acest lucru s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat o dată o scutire pentru a permite „relațiile diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, au fost posibile tranzacții la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba de bănci în care mai mult de 50% din acțiuni sunt deținute de statul rus, cum ar fi Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu doresc să facă publice numele companiilor și sectoarele, deoarece este vorba de „informații sensibile pentru companii”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

3 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

4 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”