Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Președintele rus Vladimir Putin este adevăratul câștigător al conflictului din Ucraina, susține publicația Business Insider , într-un material care contrastează puternic cu opinia generală actuală din cancelariile și mass-media occidentale potrivit căreia Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele stabilite înainte de invadarea țării vecine și, în plus, continuă să sufere din cauza sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse. Potrivit ziariștilor americani, în condițiile în care războiul din estul Europei se prelungește, se poate vorbi despre faptul că „Putin câștigă – nu numai în Ucraina, ci și pe câmpul de luptă geopolitic mai mare.”

Business Insider se referă la actualul conflict dintre Ucraina și Rusia, vorbind despre faptul că, „cu doar câteva săptămâni în urmă, aliații occidentali se felicitau pentru că au împiedicat invazia Ucrainei de către Rusia. Nu numai că atacul lui Vladimir Putin a fost barbar, au afirmat ei, dar a fost și un eșec umilitor”.

Ziariștii scriu că, „atunci când Rusia a renunțat la Kiev și a eșuat în Harkov, abandonând în cele din urmă încercarea de a avansa în nordul Ucrainei, analiștii occidentali au vorbit despre ‘infatuarea’ lui Putin și au comparat guvernul său cu cel al Uniunii Sovietice chiar înainte de prăbușirea acesteia. Unii chiar au sugerat că Putin era pe punctul de a deveni victima unei boli terminale sau a unei lovituri de stat iminente. ‘Acest război a fost deja un eșec strategic pentru Rusia,’ a proclamat președintele Joe Biden.” Jurnaliștii afirmă că, în mod ironic, „Biden și aliații săi erau angajați în același tip de iluzie care l-a determinat inițial pe Putin să invadeze Ucraina.”

În opinia publicației, „pe măsură ce războiul se prelungește, există un argument puternic care merită făcut – că Putin câștigă nu numai în Ucraina, ci și pe câmpul de luptă geopolitic mai larg.” Cum își argumentează ei această afirmație?

Situația de pe front
Potrivit ziariștilor, primul lucru care trebuie avut în vedere este războiul în sine. „Decizia lui Putin de a-și concentra puterea de foc pe frontul de est a reușit în mare măsură să ducă conflictul într-un impas dureros. Cu un mare cost, forțele ruse au îndepărtat ultimele focare de rezistență din Mariupol și par să fie pe punctul de a captura orașul cheie Severodonețk, aflat în est.”

„Putin câștigă în acest moment,” a declarat Edward Luttwak, un strateg militar care oferă consultanță pentru guverne din întreaga lume. „După ce a concediat mulți generali și a promovat colonei care sunt mai buni, fiind mult mai puțin ambițioși – necucerind Kievul, neocupând Harkovul, necăutând să cucerească Odesa – pe această bază, Rusia este capabilă să facă progrese lente, dureroase, într-un mod similar cu cel de la Stalingrad, adică prin bombardarea masivă a clădirilor.”

Business Insider vorbește apoi de pierderile suferite de partea ucraineană. Publicația îl citează pe un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, care a spus recent că Ucraina pierde în prezent circa 100-200 de soldați zilnic . „Ucrainenii se află într-o situație dificilă în acest moment,” a afirmat Jeffrey Edmonds de la Center for Naval Analyses, care a consiliat Casa Albă cu privire la Rusia în perioada în care lucra pentru National Security Council. „Ei pierd mult mai mult acum decât s-a întâmplat în primele zile ale războiului, pentru că în prezent este mult mai mult un război convențional, cu dueluri de artilerie. Asta chiar este în avantajul forței Rusiei.”

Publicația afirmă că chiar și consilierii seniori ai lui Biden sunt forțați să recunoască că Putin controlează situația. „Cifrele îi favorizează în mod clar pe ruși,” a declarat miercuri generalul Mark Milley , șeful Statului Major al armatei americane. „Au arme care trag mai bine și mai departe”.

Experții cred că acest lucru a transformat conflictul din confruntarea confuză inițială într-un impas dureros și costisitor. „Evaluarea guvernului SUA a fost că acest conflict se va transforma probabil într-un război de uzură,” a declarat Steven Pifer, fost ambasador al Americii în Ucraina. „Taberele se bombardează reciproc, dar niciuna nu este capabilă să obțină un progres decisiv, care să pună capăt războiului. Acesta pare să fie scenariul cel mai probabil pentru viitorul apropiat.”

Victoriile economice

Ziariștii americani scriu că, dincolo de câmpul de luptă, Putin a obținut o serie de victorii, cea mai evidentă fiind modul în care invazia Ucrainei a reușit să dăuneze economiilor inamicilor săi din întreaga lume, cu efecte multiple: piețele bursiere sunt în scădere, ratele dobânzilor cresc, inflația este în creștere și prețurile la combustibili sunt uriașe.

„Alți factori, desigur, au contribuit la afectarea economiei occidentale. Însă decizia lui Putin de a-și trimite trupele peste graniță, la care s-a adăugat creșterea ulterioară a prețului petrolului, a fost acul care a spart bula” de recuperare economică post- pandemie. Biden însuși s-a referit la creșterea prețurilor la benzină în Statele Unite drept „creșterea prețurilor datorată lui Putin,” o recunoaștere implicită a efectelor pe care invadarea Ucrainei le are asupra economiei americane și globale.

Autorii recunosc faptul că Rusia se confruntă cu propriile consecințe economice ale invaziei, mai ales în condițiile în care Statele Unite, alături de Canada, Uniunea Europeană sau Japonia, au impus mai multe valuri de sancțiuni economice și financiare. Inflația a crescut la 17% în Rusia, iar economia federației se preconizează că va scădea cu 8,5% în acest an. „Însă controlul pe care Putin îl are asupra presei și asupra urnelor de vot îl face să înfrunte mai ușor genul de furtună economică care ar duce la tulburări politice în democrațiile occidentale. Guvernul rus este ‘dispus să înregistreze mii și mii de victime, să încerce lucruri și să eșueze,’ a afirmat Murtaza Hussain, comentator de politică externă. ‘Nu este o criză politică atât de mare precum ar fi aici, în Statele Unite. Putin are mai multe instrumente pentru a controla opinia publică.’”

O lume divizată

În acest context, Business Insider se referă la faptul că coaliția occidentală pe care secretarul de stat Antony Blinken și alți diplomați americani „au creat-o cu atâta grijă în primele zile ale războiului se destramă.” Publicația dă ca exemplu Turcia și Ungaria, ambele membre NATO, care nu și-au dat acordul la inițiative-cheie menite să izoleze Rusia, precum și la Franța și Germania, care fac eforturi puternice pentru a negocia cu Rusia, în contradicție cu omologii lor din Marea Britanie, țările baltice și SUA, ai căror lideri nu se grăbesc să aibă încredere în Putin după experiențele negative avute cu el în timpul discuțiilor de pace legate de Siria. „Aceste dezacorduri au început să se manifeste în public, creând un front dezbinat care îngreunează Occidentul să îl confrunte pe Putin.”

Ziariștii se referă și la faptul că, în afara alianței occidentale, părerile sunt și mai împărțite în ceea ce privește conflictul din estul Europei. O mare parte a Africii rămâne reticentă în a lua o poziție împotriva lui Putin, ceea ce a făcut ca, de exemplu, doar opt țări africane au votat cu majoritatea pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, în timp ce nouă au votat împotriva măsurii, iar alte 22 s-au abținut. Iar la începutul acestei luni, președintele Uniunii Africane s-a întâlnit cu Putin cu scopul de a obține ajutorul Rusiei pentru criza alimentară ce a afectat grav regiunea sub-sahariană, o situație de „o ironie amară, având în vedere că invazia de către Putin a Ucrainei, un important furnizor de alimente, duce la înformetarea a zeci de milioane de oameni din întreaga lume.”

În sfârșit, Business Insider scrie că China și India sunt, de asemenea, reticente în a îl confrunta pe Putin. „Conducerea Chinei a adoptat cu asiduitate o linie neutră cu privire la Ucraina, în timp ce oficialii de nivel inferior și mass-media controlată de stat circulă activ dezinformări rusești.”

La rândul său, India – cea mai mare democrație din lume și un partener al Statelor Unite – a adoptat o poziție similară . „Europa trebuie să depășească mentalitatea că problemele Europei sunt problemele lumii, dar problemele lumii nu sunt problemele Europei,” a declarat recent Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei. Comentarii care lăudate de multe voci. „El a spus: ‘Voi nu vă scandalizați sau nu vă pasă cu adevărat de lucrurile care se întâmplă în Asia. Acum ne cereți să ne lăsăm deoparte propriile interese.’ Aceasta nu este atât o victorie propagandistică pentru Putin, cât un calcul al țărilor non-occidentale cu privire la propriul lor interes rațional,” a afirmat Murtaza Hussain, comentatorul de politică externă.

„Napoleon a scris odată că războiul este o chestiune de opinie. Și asta, pe termen lung, poate fi ceea ce dictează în cele din urmă dacă Putin va ieși învingător din invazia sa în Ucraina. Nu este doar o chestiune dacă Occidentul poate ajuta Ucraina să-și susțină economia sau să-i furnizeze suficiente arme și muniții pentru a rezista mai mult decât Putin. ‘Cea mai mare problemă va fi dacă există voință politică în Europa și SUA de a continua lupta,’ a afirmat Steven Pifer, fostul ambasador al SUA la Kiev. ‘Până acum, cred că există. Nu știu însă dacă poate fi susținută șase luni sau 12 luni mai târziu.’”

Totul depinde de efectele economice și financiare ale conflictului asupra consumatorilor americani. Pe măsură ce aceștia se confruntă cu creșterile de prețuri la combustibili și alimente, nu există nicio garanție că consensul bipartizan asupra Ucrainei se va menține până la alegerile din 2022 și 2024, când americanii vor vota pentru Congres și, respectiv, președinția Statelor Unite. Liderii occidentali, scrie Business Insider, au început deja să pivoteze pentru a ajusta în jos așteptările publicului, așa cum a făcut-o de exemplu fostul lider american, Barack Obama, care a spus recent că „acest război este departe de a se termina. Costurile vor continua să crească.”

Concluzia publicației este că „pe măsură ce visul Occidentului de a pune capăt rapid războiului lui Putin prin sancțiuni economice începe să se estompeze, războiul va fi dus din ce în ce mai mult pe un câmp de luptă în care Putin are avantaj – la pompele de benzină și în magazinele alimentare ale Americii.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...