Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

În prezent, chinezii sunt deja a doua piață ca mărime în sectorul inteligentei artificiale, care valorează peste 30 de miliarde de dolari, fără a mai pune la socoteală subvențiile mari, pentru care au fost distribuite peste 150 de miliarde de dolari.

În China, una dintre cele mai avansate țări în domeniul inteligenței artificiale, alături de SUA, statul este cel care conduce, având ambiția de a fi lider mondial în acest sector până în 2030. Aceasta include investiții masive în cercetare și dezvoltare. China este deja a doua cea mai mare piață de inteligență artificială din lume, după americani. Această piață valorează mai mult de 30 de miliarde de dolari, fără a include subvențiile mari. Prin programul „Micii giganți", peste 150 de miliarde de dolari au fost distribuite întreprinderilor nou înființate.

Acest lucru creează un ecosistem care variază de la supraveghere la sănătate, finanțe și transport. Se numește smart city, orașe inteligente conduse în întregime de inteligența artificială. Kai Fu Li, unul dintre greii acestui sector, conduce mai multe companii în Beijing. Pentru el, nu există nicio îndoială că China va fi liderul mondial până în 2030. „Motivul pentru care fac aceste previziuni este că am fost în China, urmărind această capacitate incredibilă de a recupera decalajul în domeniul tehnologiei. Sunt tenace, întreprinzători, cu un ecosistem puternic chiar în spatele Silicon Valley și, evident, o piață de date uriașă. Iar pentru inteligența artificială, ele sunt esențiale".

În plus, recunoașterea facială este unul dintre domeniile în care China este deosebit de avansată. Cu aproape o cameră de supraveghere la fiecare două persoane, China este una dintre cele mai monitorizate țări din lume. În lifturi, restaurante, la fiecare intersecție și chiar și în taxiuri, chinezii sunt filmați. Un sistem deosebit de sofisticat leagă unii dintre acești spioni digitali de un program de recunoaștere facială. Este important de știut că toate fețele locuitorilor sunt digitalizate, fie că sunt folosite pentru a identifica delincvenți în mijlocul unei mulțimi sau pe cineva care traversează strada, notează Europe1.

Sistemul permite, de asemenea, plățile în magazine prin prezentarea feței sau să se poată lua trenul fără a avea nevoie de bilet. O societate Big Brother, totul controlat de stat. „Guvernul chinez are acces la o mulțime de date pe care le au companiile de internet. Poate prelua date de la toate camerele sale de supraveghere, dar și de la Alibaba, de exemplu, care face comerț electronic și știe ce cumpărați", spune Liza Line, autoarea unei cărți despre supravegherea în China.

Confruntați cu această situație, chinezii privesc partea bună a lucrurilor. Înainte, trebuiau să plătească totul în numerar, cardurile de credit nu funcționau niciodată. Astăzi, totul este condus de inteligența artificială. Acum este posibil să plătească „cu fața" și să ia taxiuri fără șofer. Camerele de supraveghere sunt peste tot, așa că nu mai există infracțiuni mărunte. Pe de altă parte, acest lucru ridică multe întrebări, în special în ceea ce privește supravegherea minorităților etnice, a disidenților politici sau a jurnaliștilor.

O inteligență artificială este chiar capabilă să evalueze loialitatea membrilor Partidului Comunist prin simpla observare a comportamentului acestora. Inteligența artificială se invită, de asemenea, în sălile de clasă pentru a monitoriza dacă elevii sunt atenți. Cu acest sistem, China se îndreaptă rapid spre o societate de control, ceea ce poate fi terifiant.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina