Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

<< Dictatorii se bucură de multe plăceri, nu în ultimul rând de obsecviozitatea yes-menilor care laudă măreția liderului. Dar există și un dezavantaj, așa cum descoperă Xi Jinping, omul numărul 1 al Chinei. Potrivit comandantului Biroului de Informații Navale al Marinei SUA, conducătorul chinez nu este la curent cu toate operațiunile din zona gri pe care țara sa le desfășoară împotriva vecinilor și rivalilor săi precum SUA >>, potrivit unei analize CEPA .

<< „Avem indicii puternice că Xi Jinping – și eu sunt un tip din domeniul informațiilor – Xi Jinping nu este conștient de tot ceea ce fac forțele sale de securitate”, a declarat , la începutul lunii aprilie, contraamiralul Mike Studeman, comandantul Biroului de Informații Navale. „Credem că este o funcție a dificultăților generate de modelul de guvernare al Chinei. Există pericole ale dictaturilor”.

Țările mari au într-adevăr birocrații greoaie în care informațiile riscă să se piardă. Dar China nu este doar o țară mare cu o birocrație greoaie; este, de asemenea, un stat din ce în ce mai autoritar, cu un „lider suprem” care a adunat putere personală într-un fel în care vechii conducători achiziționau cândva aur și pietre prețioase. La cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez, din octombrie, predecesorul lui Xi, Hu Jintao, așezat lângă Xi, a fost îndepărtat fără ceremonie, printr-o demonstrație brutală a puterii liderului. Nimeni nu a intervenit.

Dictaturile au încurajat întotdeauna mușcătura de limbă, răsplătirea tăcerii și conformismul, pedepsind în același timp gândirea independentă. În Erinnerungen eines Soldaten, generalul Heinz Guderian – creierul din spatele Blitzkrieg-ului cu tancuri al Germaniei naziste – descrie situație după situație în care generalii ar fi putut să facă echipă pentru a contracara operațiunile ucigașe ale lui Adolf Hitler, dar s-au retras în tăcere, în loc de a se uni unească împotriva nebunilor sale.

Și să fim sinceri, dacă am lucra sub un dictator, am îndrăzni să-i dăm lui (sau ei, de altfel) vești neplăcute? Am îndrăzni să-i aducem în atenție diverse inițiative pe care le-am întreprins în numele țării? Dacă liderul credea că sunt o idee groaznică? Autocrații nu prețuiesc inițiativa personală. „Există pericole în modul în care funcționează statele totalitare”, afirma Studeman, la conferința de luna trecută. „În dictaturi, adevărul nu circulă întotdeauna foarte repede și, dacă este o veste proastă, uneori se falsifică în drumul spre [spre vârf]. Vedem că unele dintre aceste lucruri se întâmplă”.

Am văzut asta întâmplându-se și în Rusia, unde oficialii serviciilor de informații îi prezentaseră lui Vladimir Putin o evaluare exagerat de roz a modului în care ar fi probabil să se desfășoare invazia sa totală a Ucrainei (un oficial de rang înalt a fost chiar închis pentru o perioadă în faimoasa închisoare Lefortovo). Pe măsură ce epurările sale i-au mutat pe no-men-i la cimitir, Iosif Stalin s-a înconjurat de tot mai mulți yes-men-i.

O astfel de obsecviozitate și teamă înseamnă că Xi s-ar putea să nu fie conștient atunci când flota de pescuit pe distanțe lungi a Chinei apare în apele unei țări cu venituri mici, privându-i astfel pescarii din acea țară de mijloacele lor de existență. De asemenea, poate că nu știa că, în februarie, o navă chineză a Pazei de Coastă a îndreptat un laser de tip militar împotriva echipajului de pe o navă a Pazei de Coastă filipineze care naviga în apele filipineze, orbindu-i temporar pe mai mulți membri ai echipajului.

Faptul că nu știe mereu ce se întâmplă s-ar fi putut extinde până la ignorarea încercărilor autorităților chineze din ultimele luni de a bloca importul, printre altele, a ananasului taiwanez și a tuturor mărfurilor lituaniene, pentru a răzbuna declarațiile guvernelor acestor țări. S-ar putea să fi fost în întuneric chiar și despre planurile Chinei de a răzbuna întâlnirea din 5 aprilie dintre președintele Tsai Ing-wen a Taiwanului și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, trimițând o „flotilă de inspecție” în strâmtoarea Taiwan, o arteră comercială crucială, amenințând să inspecteze navele comerciale și astfel să perturbe transportul mondial. De fapt: desigur, Xi a fost conștient de această încercare extrem de importantă de a speria industria mondială de transport maritim să nu navigheze pe undeva prin apropierea Taiwanului, o insulă care depinde de importurile și exporturile maritime.

Amiralul Studeman a subliniat că există lucruri mai mici în care Xi probabil nu cunoaște detaliile, dar cunoaște politica largă, cum ar fi hărțuirea obișnuită a pescarilor vietnamezi și filipinezi. Și asta va conta pentru Xi, care, ca mulți autocrați, vrea să știe totul și să micro-gestioneze totul (și probabil își face griji că satrapii săi joacă jocuri cu risc ridicat). Hitler s-a implicat în mod infam în aspecte minuscule ale arhitecturii noii sale capitale pe care o planificase, Germania, chiar dacă aliații avansau către Reich-ul său de 1.000 de ani (în fapt, de 12 ani). Dar nici măcar cel mai ambițios autocrat nu poate urmări fiecare piesă în mișcare din teritoriul pe care îl stăpânește, mai ales într-o țară de 1,4 miliarde de oameni. În acest stadiu, Xi este departe de a fi un Hitler sau un Stalin, dar pe măsură ce își continuă evoluția către stadiul de autocrat cu drepturi depline, va descoperi că există tot mai multe lucruri pe care nu le cunoaște. Precum în cazul tuturor autocraților, faptul de a ști că informațiile îi sunt ascunse îl va face suspicios și paranoic. Pe scurt, aceasta este dilema dictatorului: puterea imensă și uneori absolută coexistă cu sentimentul sâcâitor că alții conspiră.

Poate că dictatorul nu știe ce fac subalternii, dar, în mod paradoxal, s-ar putea ca serviciile de informații străine să știe foarte bine. Ar fi tulburător pentru Xi să-și imagineze un public tăcut format din agenții de informații străine care se bucură de un film pe care el nu poate spera vreodată să-l vadă. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…