Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Printr-o mișcare fulger, procurorul șef DNA Marius Voineag dorește să pună dosarele de corupție ale instituțiilor de forță în mâinile unui procuror apropiat și admirator al lui Gabriel Oprea și cu jumătate din procedura pentru pensionare parcursă. Iar pentru asta îl execută fără explicații pe procurorul care a scandalizat SRI cu verificări de achiziții și percheziții, dezvăluie Ioana Ene Dogioiu pe spotmedia.ro .

Pe agenda ședinței secției de procurori a CSM de azi (09.05.2023) , condusă de Gabriel Horodniceanu, se află o propunere a procurorului șef DNA Marius Voineag de schimbare a șefului delegat la conducerea Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA.

Preferatul dlui Voineag, procurorul Gheorghe Stanciu, ar urma să-l înlocuiască pe actualul procuror șef al serviciului militar DNA, procurorul Liviu Lascu, de-abia delegat în funcție, pe 21 februarie, de aceeași secție a CSM, cu unanimitate de voturi.

Mai precis, redelegat, pentru că dl procuror Lascu fusese delegat pentru 6 luni la DNA, de la șefia Pachetului militar al Tribunalului Cluj, din septembrie anul trecut, tot cu unanimitate de voturi.

Procurorul Lascu este înscris încă din decembrie în procedura de concurs pentru poziția de la DNA, parcursese toți pașii și mai urma doar ca CSM să stabilească data interviului, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În mod surprinzător, în loc să organizeze concursul de titularizare, secția de procurori a CSM preferă să decidă delegări.

Deci CSM va avea azi pe masă o solicitare de încetare a unei delegări pe care același CSM abia o decisese în unanimitate în februarie cu data de începere 1 martie și final 1 septembrie 2023.

După o discuție de taină cu Gabriel Horodniceanu

L-am întrebat pe procurorul Liviu Lascu dacă a solicitat încetarea delegării la conducerea serviciului militar al DNA. Răspunsul a fost negativ. Dacă i-au fost aduse la cunoștință propunerea de înlocuire cu procurorul Stanciu și motivele încetării delegării? Nu. Dacă activitatea domniei sale în fruntea serviciului militar a fost auditată. Nu.

Deci de-abia numit șef al DNA, dl procuror Voineag solicită CSM să îl înlocuiască pe șeful serviciului militar al DNA, de-abia redelegat până în septembrie, fără să îl anunțe, fără să îi reproșeze ceva concret, fără să îi fi auditat activitatea.

L-am întrebat pe dl procuror șef DNA Voineag, prin biroul de presa al DNA, care este motivul înlocuirii. Nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Și mai interesant este că, potrivit unor surse din CSM, dl Voineag nu a indicat nici CSM motivele pentru care vrea încetarea delegării dlui Lascu și înlocuirea cu dl Stanciu.

În schimb, graba e foarte mare. Dl Voineag cere, potrivit surselor CSM, ca delegarea dlui Stanciu să înceapă chiar pe 10 mai, adică la nici 24 de ore după ce ar fi aprobată. O asemenea viteză nu se întâmplă decât în cazul unor abateri grave ale celui care trebuie să plece.

Cererea, în această formă, și, repet, nemotivată, a fost înregistrată intempestiv pe ordinea de zi a ședinței secției de procurori a CSM, de dl Horodniceanu, după o discuție între patru ochi cu dl Voineag. Și nu e deloc clar dacă despre solicitare mai știa vreun membru al secției de procurori.

De ce vrea Voineag capul procurorului Lascu?

Procurorul Liviu Lascu a refuzat să facă orice comentarii privind posibile cauze ale înlocuirii sale, însă surse convergente din DNA și sistemul judiciar au o variantă cât se poate de credibilă pentru această mișcare a noului șef DNA.

Anul trecut, Secția a 2-a DNA a dat curs mai multor sesizări privind achiziții publice în zona mai multor zone de poliție. Inițial Poliția locală a sectorului 1, apoi Poliția Primăriei Capitalei, Poliția Călărași și chiar Poliția Națională. Era vorba despre echipamente plătite, dar nelivrate de aceeași firmă.

În toate cazurile, DNA a făcut percheziții marcate prin comunicate de presă. În urma acestor percheziții, inclusiv la firma în cauză, s-ar fi ajuns la achiziții plătite de SRI, dar nelivrate, cauză care a fost declinată către serviciul militar DNA.

Mai precis este vorba despre două plăți în valoare de 2,5 milioane de lei făcute la finalul anului trecut pentru echipamente care nu au fost livrate nici măcar până în momentul percheziției făcută de procurorul Lascu personal la SRI, la mijlocul lui martie.

Au fost ridicate atunci documente, computere, și potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică.

Am întrebat DNA în ce stadiul este dosarul acestor achiziții publice. Până în momentul publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Dacă delegarea dlui Lascu va înceta, dosarul va fi preluat de succesorul acestuia, dl Stanciu.

Surse judiciare spun însă că acest dosar este doar un vârf al icebergului. La secția militară a DNA sunt în acest moment mai mulți cartofi fierbinți legați de achiziții militare în ministerul Apărării, Jandarmerie și SRI. Spre exemplu, piese cumpărate ca noi, dar care erau uzate, pentru elicoptere.

Am solicitat DNA informații despre numărul dosarelor privind achiziții publice de pe rolul serviciului militar al SRI. Până în momentul publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Modus operandi – pensionarul util

Pe cine îl dorește dl Voineag șef peste serviciul care gestionează interese atât de importante pentru instituții de forță, inclusiv SRI?

Gh. Stanciu este procuror militar șef al Serviciului de cooperare judiciară și criminalistică din cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ. Deci, din start, nu vine de pe o poziție de procuror de anchetă.

În urmă cu câteva zile, spun surse judiciare, domnia sa ar fi primit decizia în vederea pensionării de la Casa de Pensii Militare. Urma aprobarea CSM și decretul președintelui pentru a ieși la pensie.

Deci, dl Marius Voineag îl întoarce pe procurorul Gh. Stanciu de pe calea pensiei pentru a-l pune șef peste serviciul militar DNA și a-i pune în brațe dosarul achizițiilor SRI deschis de indezirabilul Liviu Lascu și coordonarea celorlalte.

Atunci când va dori până la urmă să se retragă, dl procuror Stanciu nu va mai avea decât de făcut cerere la CSM, pentru că este deja cu un picior în pensie.

Ar fi util de reamintit că dl Voineag, din poziția de șef adjunct al SUPC din cadrul PÎCCJ, a atribuit dosarul de plagiat al premierului Ciucă, faptă prescrisă de 14 ani, tot unui procuror în prag de pensie, care a și făcut rapid perchezițiile la Universitatea de Apărare și CNATDCU, a ridicat toate documentele oficiale și a blocat astfel orice anchetă academică a plagiatului. După care a plecat la pensie.

Procurorul șef Marius Voineag pare a avea, așadar, o preferință să dea sarcini foarte importante unor procurori în prag de pensie. Modus operandi.

Surse convergente din sistemul judicar spun că dl procuror Stanciu este un apropiat și mare admirator al lui Gabriel Oprea.

Dl Oprea, care viza funcția de șef SRI după alegerile din 2014, a condus doctorate la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, aflată în subordinea SRI, unde i-a fost îndrumător lui Bogdan Licu, protectorul lui Marius Voineag.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani