Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Cu două zile înainte ca Aleksei Navalnîi să fie declarat mort în închisoarea Lupul Polar de la Kharp, mai mulți ofițeri de la FSB, serviciul de informații rusesc, ar fi ajuns la colonia penală și au deconectat și demontat unele dintre camerele de securitate și dispozitivele de ascultare de acolo, scriu The Moscow Times , The Sunday Times și Gulagu.net.

Aleksei Navalnîi în închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Vizita, despre care activiștii spun că a fost menționată într-un raport al filialei locale a Serviciului Federal de Penitenciare (FSIN), nu a fost singurul eveniment suspect în jurul morții liderului opoziției.

La fel de ciudată a fost viteza cu care autoritățile au anunțat și comentat tragedia din colonia penală aflată la 1.200 de mile de Moscova, potrivit unui cronologii publicate de Gulagu.net, un grup pentru drepturile omului.

La doar două minute după momentul în care Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost raportat oficial ca decedat - 14:17, ora locală (9:17 GMT) - serviciul închisorii a publicat ceea ce părea a fi un comunicat de presă pregătit. Patru minute mai târziu, un canal controlat de stat de pe platforma de mesagerie Telegram a susținut că moartea ar fi fost cauzată de un cheag de sânge, iar apoi, la doar șapte minute după aceea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit cu presa despre asta.

„Această succesiune rapidă nu poate însemna decât un lucru”, a susținut grupul pentru drepturile omului.

„Totul a fost planificat și coordonat în prealabil, până la comunicatul de presă al FSIN. Minut cu minut. Secundă cu secundă.”

O posibilă explicație a fost oferită sâmbătă de un deținut care a discutat cu Novaya Gazeta și care a spus că vineri diminează prizonierii de la Lupul Polar știau încă de dimineață că Navalnîi a murit, ceea ce le-ar fi dat autorităților mai bine de patru ore timp pentru a-și pregăti răspunsul.

Însă după cum știm deja, potrivit deținutului cu o seară înainte, joi, 15 februarie, deținuții au fost numărați și verificați în mare grabă și la colonie au ajuns mai multe mașini.

Gulagu.net a citat afirmații conform cărora Navalnîi ar fi petrecut până la patru ore afară, în curte, vineri, la o oră când temperatura era de aproximativ minus 20C.

Imaginile CCTV ar fi dovedit dacă acest lucru ar fi fost adevărat.

De asemenea, s-ar fi clarificat dacă s-a întors în celula lui sau a trebuit să fie transportat.

Gulagu.net, fondat de militantul Vladimir Osecikin, are contacte printre prizonierii politici și a fost primul site care a dat vestea că Evgheni Prihojin, răposatul șef al companiei Wagner, o recrutase din închisori.

Problema cadavrului dispărut

Oficialii au spus inițial că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge sau tromboză. Oficialii închisorii i-au spus mamei sale că trupul acestuia se află la o morgă din Salekhard. Cu toate acestea, sâmbătă, personalul de acolo a spus că acesta nu este acolo.

Oficialii au spus că nu vor preda cadavrul familiei sale până când nu vor finaliza ancheta cu privire la moartea lui. Aliații lui Navalnîi i-au acuzat pe anchetatori că încearcă să acopere dovezi că Navalnîi a fost ucis.

„Este evident că ucigașii vor să-și acopere urmele și, prin urmare, nu predau cadavrul lui Aleksei, ascunzându-l chiar și de mama lui”, au spus aceștia pe rețelele de socializare.

Surse citate de Novaia Gazeta spun că trupul său a fost transferat, vineri, la Spitalul Clinic Districtual din capitala regională Salekhard.

„De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic dintr-un motiv oarecare”, a spus un paramedic al serviciului de ambulanţă Salekhard.

„L-au dus la morgă, l-au adus înăuntru şi apoi au plasat doi poliţişti în faţa uşii. Ar fi putut la fel de bine să fi pus un panou care spunea ceva misterios se întâmplă aici! Desigur, toată lumea dorea să ştie ce s-a întâmplat, despre ce era tot secretul şi dacă încercau să ascundă ceva grav.”

Potrivit unei surse citate de Novaia Gazeta Europe, pe corpul lui Alexei Navalnîi au fost găsite vânătăi.

Cronologia evenimentelor din jurul morții lui Aleksei Navalnîi

  • 14 februarie

Când Navalnîi a fost plasat în izolare pentru a 27-a oară, echipa sa a publicat o postare pe Instagram dedicată soției sale, Iulia Navalnaia, de Ziua Îndrăgostiților. Ar fi ultima declarație pe rețelele de socializare.

Între timp, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) și de la Direcția L legată de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășește pedeapsa, potrivit Gulagu.net.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a spus Gulagu.net.

  • 15 februarie

10:00 a.m.: Navalnîi a apărut prin link video la un tribunal regional.

„S-a simțit bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ [la audiere], a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a declarat serviciul de presă al instanței pentru presa RBC.

În clipurile de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie bine dispus.

18:00: Verificarea de rutină de seară a deținuților a fost accelerată, potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaya Gazeta Europa sub condiția anonimatului.

  • 16 februarie

Înainte de ora 8:00: Gardienii închisorii au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților de la primele ore ale zilei și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc, potrivit sursei Novaia Gazeta.

8:00 a.m.: Un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat despre moartea lui Navalnîi la acest moment.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară”, a spus deținutul. „În caz contrar, de ce au trebuit să ne închidă bine în cazarmă și să organizeze o verificare dimineața?”

În jurul orei 10:30: Conform afirmațiilor făcute de autoritățile închisorii, Navalnîi ar fi făcut o plimbare de o oră. S-a prăbușit imediat după ce s-a întors de la plimbare.

Navalnîi, însă, a scris într-o scrisoare anterioară că deținuții plasați în izolare la IK-3 aveau voie să facă o plimbare la 6:30 dimineața.

În jurul orei 11:45: După ce Navalnîi s-a prăbușit, o ambulanță a sosit la IK-3 pentru a „a îndeplini măsurile de resuscitare pe care medicii coloniei le-au aplicat deja” lui Navalnîi, potrivit Interfax.

14:17: Ora exactă a morții lui Navalnîi, așa cum este menționată în informarea oficială.

14:19: Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Nenets a publicat un comunicat de presă care anunță moartea lui Navalnîi

14:20: Agențiile de presă administrate de stat au raportat moartea lui Navalnîi.

14:21: Radiodifuzorul RT, finanțat de Kremlin, a raportat, citând o sursă anonimă, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge

14:30: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că nu știe nimic despre cauzele morții lui Navalnîi.

Peskov confirmă că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată