Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Sprijinul Occidentului este crucial în lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse, notează o analiză Project Syndicate .

<< După o întârziere de câteva luni, fragmentata Cameră a Reprezentanților din Statele Unite a aprobat în sfârșit ajutorul militar de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina – iar asta, sub nicio formă prea devreme.

După doi ani de la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei, există un pesimism în creștere cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra. Contraofensiva ucraineană de vara trecută nu a reușit să-și atingă obiectivele declarate, după repetatele întârzieri în livrarea armelor occidentale, în timp ce Rusia și-a intensificat propria producție militară și a realizat câștiguri teritoriale limitate. Ca rezultat, tot mai mulți oameni cer să fie reevaluate scopurile Ucrainei și ale aliaților săi și să se ia în considerare o soluție negociată.

Europa s-a mai aflat în această situație. Aceeași întrebare era pusă în 1941, la doi ani după ce Germania nazistă începuse propria cucerire imperialistă, invadând Polonia. Printre figurile de seamă care argumentau împotriva intrării SUA în Al Doilea Război Mondial se număra și Charles Lindbergh, care susținea că nu există șanse de succes și că ar fi cel mai bine ca războiul european să „se încheie fără o victorie concludentă”.

Dar, în timp ce acest lucru sună sinistru de asemănător cu narativul tot mai pesimist despre perspectivele Ucrainei, există o diferență-cheie: Situația din 1941 era mult mai sumbră. Până la sfârșitul acelui an, Germania nazistă ocupase Franța, Danemarca, Norvegia, Belgia, Țările de Jos și mare parte din Europa de Est și își extinsese influența prin invadarea Uniunii Sovietice, în luna iunie a acelui. Puterile Axei – Germania, Italia și Japonia – păreau de neoprit.

Primii doi ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial au avut, de asemenea, un impact devastator asupra populațiilor civile. Bombardarea intensă a orașelor a ucis mii de oameni și a provocat daune economice semnificative. Evreii din întreaga Europă erau împinși în ghetouri și deportați în lagăre de concentrare. Exploatarea, represiunea violentă și genocidul au aruncat o umbră întunecată asupra unei mari părți a teritoriilor aflate sub control german.

Germania nazistă și-a întărit poziția din resursele fizice și capitalul uman al teritoriilor ocupate. Până în 1941, 37% din produsul intern brut al Franței era canalizat, sub formă de plăți de ocupație, către mașinăria de război germană. După ce. în iunie, naziștii au rupt pactul Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică a pierdut jumătate din capacitatea sa industrială și unele dintre cele mai bune terenuri agricole.

Acest sistem brutal de exploatare contrastează puternic cu încercările eșuate ale Rusiei de a controla resursele ucrainene. De exemplu, „coridorul umanitar” al Ucrainei a reușit să spargă blocada navală rusă a porturilor sale din Marea Neagră. Drept rezultat, țara a exportat mai mult grâu în luna decembrie decât volumul lunar maxim prevăzut în acordul intermediat de Organizația Națiunilor Unite cu Rusia.

În plus, eforturile de mobilizare ale Ucrainei din ultimii doi ani, deși semnificative, au fost mult mai moderate decât cele ale Regatului Unit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În septembrie 1939, Regatul Unit a instituit conscripția completă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 41 de ani. Până la sfârșitul anului 1941, diferite forme de conscripție se aplicau și femeilor necăsătorite în vârstă de 20-30 de ani, și bărbaților până la vârsta de 60 de ani, cu serviciul militar pentru bărbați până la vârsta de 51 de ani. Foste colonii britanice care făceau parte din Commonwealth – inclusiv Australia, Canada, Noua Zeelandă și Africa de Sud – au contribuit și ele cu trupe la efortul de război aliat, chiar dacă nu erau direct atacate.

În ceea ce privește mobilizarea resurselor materiale, Uniunea Europeană a întâmpinat dificultăți în a furniza Ucrainei cele 1 milion de proiectile de artilerie pe care le-a promis. Prin comparație, la doi ani după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, Regatul Unit cheltuise 53% din venitul său național pentru efortul de război, în timp ce SUA instituiseră programul său istoric de lend-lease și, mai important, își reorientau întregul său potențial industrial către producția de apărare. Acest sprijin deplin a fost esențial pentru a schimba soarta războiului, permițându-le Aliaților să elibereze Europa din strânsoarea tiraniei și să deschidă calea către o nouă eră de pace și cooperare pe continent.

Ambițiile președintelui rus, Vladimir Putin, par mai clar condamnate decât cele ale lui Adolf Hitler, în 1941. Armata Rusiei a eșuat în atacul său original asupra Kievului, a fost respinsă din Harkov și Herson și nu a realizat nicio avansare semnificativă, în ciuda numărului de victime, care se ridică la sute de mii, și a distrugerii a aproape un sfert din flota sa navală. Iar economia sa de capitalism de cumetrie, plină de corupție și nepotism, este modestă în comparație cu puterea economică combinată a aliaților Ucrainei, PIB-ul său fiind egal cu cel al Texasului.

Comparată cu Europa deprimată din 1941, Uniunea Europeană de astăzi este mult mai capabilă să reziste agresiunii rusești. Dar victoria nu este niciodată garantată – necesită ca Occidentul, și în special SUA, să lase deoparte disputele politice interne și să adune voința politică de a furniza Ucrainei asistență militară și financiară consecventă și robustă.

Orice întârziere suplimentară în finanțare amenință să lase țara expusă în mod periculos. UE, pe de altă parte, trebuie să mobilizeze resurse economice pentru producția de apărare îmbunătățită. Sacrificiile necesare acum pălesc în comparație cu cele făcute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar dividendul păcii durabile nu va fi mai puțin valoros.

La doi ani de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă ocupase 33% din continentul european, iar celelalte puteri ale Axei terorizaseră mare parte din restul lumii. Și totuși, uniți în hotărârea lor de a învinge și în disponibilitatea lor de a mobiliza resurse, Aliații au refuzat să cedeze. În același punct al agresiunii sale imperialiste, Rusia deține doar 18% din teritoriul Ucrainei și nu a obținut aproape niciun câștig într-un an. Dacă Rusia se dovedește prea dificil de învins, motivul nu este lipsa de resurse, ci mai degrabă o flagrantă lipsă de leadership. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Judecați voi...