Fond de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru statele membre. Pachet de susținere a joburilor periclitate de criza coronavirus

Fond de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru statele membre. Pachet de susținere a joburilor periclitate de criza coronavirus

Comisia Europeană a propus cel mai mare pachet de sprijin de până acum pentru susținerea statelor membre afectate de criza provocată de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă. Pachetul mai are nevoie de aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare.

Este vorba despre înființarea unui fond numit SURE, în valoare de 100 miliarde de euro, din care statele membre vor putea lua împrumut sumele necesare pentru a susține direct angajații. Mai precis, este o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de statele membre prin intermediul împrumuturilor din fondul SURE.

Cu acest ajutor, firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților în loc să îi trimită în șomaj sau șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din efortul financiar. Schema se va putea aplica și celor care lucrează sub diferite forme de self employment.

Împrumuturile luate de statele membre din acest fond vor fi susținute de garanții furnizate de state, potrivit  comunicatului Comisiei Europene .

Acest fond anunțat joi de Comisia Europeană e similar cu propunerea făcută miercuri în parlamentul național de Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai înverșunat adversar al ideii de emitere de obligațiuni ale zonei euro (coronabonduri). Rutte a refuzat constant mutualizarea datoriei la nivel european și a propus în schimb un fond de ajutorare a statelor lovite de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

În curs de actualizare


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!