Fondatorul Blackwater a avut o întâlnire secretă cu un emisar rus pentru stabilirea unui canal informal Trump-Putin

Fondatorul Blackwater a avut o întâlnire secretă cu un emisar rus pentru stabilirea unui canal informal Trump-Putin

Emiratele Arabe Unite au organizat, în luna ianuarie, o întâlnire secretă între fondatorul Blackwater, Erik Prince, și un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, ca parte a eforturilor evidente de a stabili o linie de comunicații informală între Moscova și președintele ales al SUA, Donald Trump, potrivit unor oficiali americani, europeni și arabi, relatează marți The Washington Post.

Sursa foto: twitter.com/ erikprince

Întâlnirea a avut loc în jurul datei de 11 ianuarie — cu nouă zile înaintea ceremoniei de preluare a mandatului de către Trump — în insulele Seychelles din Oceanul Indian. Deși agenda completă rămâne neclară, Emiratele Arabe Unite (EAU) au fost de acord să medieze întâlnirea parțial pentru a explora posibilitatea ca Rusia să fie convinsă să-și restrângă relația cu Iranul, inclusiv în Siria, un obiectiv al administrației Trump care presupune concesii majore făcute Moscovei în privința sancțiunilor impuse de SUA.

Deși Erik Prince nu a avut un rol oficial în campania electorală a lui Donald Trump și în desemnarea echipei de tranziție, el s-a prezentat drept un emisar neoficial al lui Trump înalților demnitari din EAU implicați în organizarea întâlnirii sale cu colaboratorul lui Putin, potrivit oficialilor, care nu au dezvăluit identitatea trimisului rus.

Prince a fost un susținător înfocat al lui Donald Trump. După Convenția Republicană, el a contribuit cu 250.000 de dolari la campania lui Trump și la Partidul Republican. El are relații în cercul apropiaților lui Trump, printre care Stephen K. Bannon, în prezent strateg-șef și consilier al președintelui. Betsy DeVos, sora lui Erik Prince, este ministru al educației în administrația Trump, iar Prince a fost văzut, în luna decembrie, în birourile din New York ale echipei de tranziție a președintelui nou ales al SUA.

Oficiali americani au afirmat că Biroul Federal de Investigații (FBI) a examinat întâlnirea din Seychelles în cadrul anchetei mai ample privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și presupusele contacte între colaboratori ai lui Putin și Trump. FBI a refuzat să facă vreun comentariu, adaugă publicația citată.

Întâlnirea din Seychelles, care potrivit unui oficial a durat două zile, se adaugă unei rețele crescânde de conexiuni între Rusia și americani cu legături cu Trump — contacte pe care Casa Albă a ezitat să le recunoască sau să le explice până când ele au fost prezentate de media.

''Nu avem cunoștință despre vreo întâlnire, iar Erik Prince nu are niciun rol în (echipa de) tranziție'', a spus Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Un purtător de cuvânt al lui Prince a declarat: ''Erik nu a avut niciun rol în echipa de tranziție. Aceasta este o invenție absolută. Întâlnirea nu a avut nicio legătură cu președintele Trump. De ce așa-numita comunitate de intelligence își pierde timpul cu supravegherea cetățenilor americani când ea ar trebui să vâneze teroriști?'.

Erik Prince este cel mai bine cunoscut ca fondator al Blackwater, o firmă de securitate care a devenit un simbol al abuzurilor comise de SUA în Irak, după o serie de incidente, printre care unul din 2007 în care agenți ai companiei au fost acuzați — și ulterior condamnați penal — de uciderea unor civili într-o piață aglomerată din Irak. Prince a vândut compania, care ulterior a fost redenumită (Xe Services în 2009 și Academi în 2011, n.r.), dar a continuat să construiască un imperiu paramilitar privat, având contracte în Orientul Mijlociu și Asia. În prezent, el conduce o companie cu sediul în Hong Kong, cunoscută sub numele Frontier Services Group.

Prince ar fi fost probabil considerat prea controversat pentru a lucra în vreo calitate oficială în echipa de tranziție sau administrația Trump. Însă legăturile sale cu consilierii lui Trump, experiența sa în activitatea clandestină și relația cu liderii EAU — unde s-a mutat în 2010 pe fondul agravării problemelor juridice pentru afacerile sale din SUA — l-ar fi poziționat ca intermediar ideal.

Potrivit The Washington Post, întâlnirea din Seychelles a survenit după discuții private separate, la New York, în care au fost implicați reprezentanți importanți ai lui Trump atât cu Moscova, cât și cu EAU.

Casa Albă a recunoscut că Michael T. Flynn, prima alegere a președintelui american în funcția de consilier pentru securitate națională, și consilierul și ginerele lui Trump, Jared Kushner, s-au întâlnit la New York cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie 2016.

Lui Flynn și Kushner li s-a alăturat Bannon pentru o întâlnire separată cu prințul moștenitor al emiratului Abu Dhabi, șeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, care a făcut o vizită secretă la New York ulterior în decembrie 2016, conform unor oficiali americani, europeni și arabi, care au ținut să-și păstreze anonimatul.

Într-o neobișnuită încălcare a protocolului, EAU nu au notificat administrația Obama înaintea acestei vizite, deși oficialii au aflat de ea întrucât numele lui Zayed apărea pe lista de pasageri.

Potrivit unor oficiali, Zayed și fratele său, consilier de securitate națională în EAU, au coordonat întâlnirea din Seychelles cu reprezentanți ai guvernului rus cu scopul de a stabili un canal neoficial între Trump și Putin. Zayed a dorit să îi ajute pe ambii lideri, care își exprimaseră interesul de conlucra mai strâns, un obiectiv politic susținut de mult timp de prințul moștenitor al EAU — adaugă cotidianul citat.

EAU, care consideră Iranul unul dintre principalii lor inamici, au împărtășit interesul echipei lui Trump de a frâna relațiile dintre Moscova și Teheran. Zayed s-a întâlnit cu Putin de două ori în 2016, potrivit unor oficiali occidentali, și i-a cerut liderului rus să colaboreze cu EAU și Arabia Saudită într-un efort de a izola Iranul.

La data întâlnirii din Seychelles și în săptămânile care au urmat, EAU au crezut că Erik Prince are aprobarea noii administrații americane pentru a acționa ca reprezentantul ei neoficial. Emisarul rus era o persoană despre care Zayed știa că este un apropiat al lui Putin din interacțiunile sale cu amândoi, au menționat oficialii citați. Atunci când a avut loc întâlnirea din Seychelles, contactele oficiale dintre membrii viitoarei administrații Trump și guvernul rus erau urmărite intens, atât de către anchetatorii federali, cât și de către presă.

Oficiali guvernamentali din Seychelles au afirmat că nu au cunoștință despre vreo întâlnire între colaboratorii lui Trump și Putin în jurul datei de 11 ianuarie, în această insulă. Totuși, ei au spus că stațiunile luxoase din Seychelles sunt ideale pentru întâlniri secrete precum cea descrisă de oficialii americani, europeni și arabi.

Nivelul de discreție din jurul întâlnirii din Seychelles pare unul extraordinar dată fiind frecvența cu care consilieri importanți de-ai lui Trump, printre care Flynn și Kushner, au interacționat cu oficiali ruși în Statele Unite, inclusiv la Trump Tower din New York.

Foști oficiali americani au declarat că, deși Erik Prince s-a abținut de la a juca un rol direct în tranziția lui Trump, numele lui a fost menționat atât de frecvent în discuțiile interne încât el pare să funcționeze ca un consilier extern ale cărui opinii au fost fructificate într-o serie de chestiuni, printre care planurile de restructurare a comunității de intelligence din SUA.

Administrația Trump și EAU par să împărtășească aceleași temeri legate de Iran. Potrivit unor foști și actuali oficiali, consilierii lui Trump s-au concentrat în perioada de tranziție pe explorarea modalităților de a determina Moscova să-și restrângă relațiile cu Teheranul.

După întâlnirea de la New York dintre reprezentanții EAU și colaboratorii lui Trump, Zayed a fost abordat de Prince, care a spus că fusese autorizat să acționeze ca reprezentant neoficial al președintelui ales. El a dorit ca Zayed să stabilească o întâlnire cu un apropiat al lui Putin. Zayed a fost de acord și a propus ca loc al întâlnirii Seychelles, ca urmare a discreției dorite de ambele părți. 'El a dorit să ajute'', a spus un oficial despre Zayed.

Întâlnirea din Seychelles a fost considerată productivă de către EAU și Rusia, dar s-a renunțat la ideea de a aranja și alte întâlniri între Prince și apropiați de-ai lui Putin. Chiar și contactele neoficiale între colaboratorii lui Trump și Putin au devenit prea riscante din punct de vedere politic, au estimat aceiași oficiali.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro