Fondatorul Foxconn, Terry Gou, își anunță candidatura la președinția Taiwanului, promițând să rezolve criza cu China

Fondatorul Foxconn, Terry Gou, își anunță candidatura la președinția Taiwanului, promițând să rezolve criza cu China

Miliardarul și-a lăudat experiența în afaceri, spunând că a fost „era guvernării antreprenorilor”. Gou spune că, dacă va fi ales președinte, nu va lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraină.

Miliardarul Terry Gou candidează la președinția Taiwanului FOTO EPA EFE

Fondatorul miliardar al gigantului tehnologic Foxconn, Terry Gou, a anunțat că va candida ca independent la președinția Taiwanului, promițând să rezolve relația cu China și să stimuleze economia Taiwanului. În cadrul unei conferințe de presă de luni, Gou - un om de afaceri cunoscut și deschis - a anunțat ceea ce a numit „era guvernării antreprenorilor".

„Am decis să mă alătur cursei prezidențiale din 2024", a spus el, prezentându-și experiența sa în afaceri și finanțe, inclusiv în relațiile cu China.

„Dați-mi patru ani și vă promit că voi aduce 50 de ani de pace în Strâmtoarea Taiwan și voi construi cea mai profundă fundație pentru încrederea reciprocă de cealaltă parte a strâmtorii... Taiwanul nu trebuie să devină Ucraina și nu voi lăsa Taiwanul să devină următoarea Ucraină".

Cine o va înlocui pe Tsai Ing-wen la președinție, pe fondul tensiunilor cu China?

Gou a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida de mai multe luni, după ce nu a fost ales drept candidat din partea principalului partid de opoziție, Kuomintang (KMT). El a promis sprijin pentru candidatul ales de KMT, Hou Yo-ih, dar a continuat să organizeze evenimente publice de tip campanie.

Gou va trebui să strângă 290.000 de semnături până la începutul lunii noiembrie pentru a se califica drept candidat independent.

Guvernul Chinei a promis să includă Taiwanul în statul chinez, în cadrul a ceea ce numește „reunificare", dar care este respinsă în mod covârșitor de populația Taiwanului și de principalele partide politice ale acestuia.

Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit din ce în ce mai agresivă față de Taiwan. Aceasta a întrerupt comunicațiile cu Taipei după victoria în alegeri a președintelui Tsai Ing-wen în 2016, iar în ultimii ani a trimis un număr tot mai mare de avioane și nave de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Sâmbătă, armata chineză a părut să pună în scenă o încercuire totală a insulei principale, lansând 32 de avioane și nouă nave, inclusiv drone înarmate, avioane de vânătoare, avioane de recunoaștere și bombardiere. Acest lucru a determinat atât Taiwanul, cât și Japonia să își lanseze propriile avioane de război ca răspuns.

Gou a atacat partidul aflat la guvernare în Taiwan

Luni, Gou a acuzat Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, al lui Tsai, pentru escaladarea tensiunilor, numindu-l arogant și corupt.

„Sub conducerea Partidului Democrat Progresist în ultimii aproximativ șapte ani, pe plan internațional, ei conduc Taiwanul spre pericolul războiului. Pe plan intern, politicile lor sunt pline de greșeli", a spus el.

Intrarea lui Gou în campanie adaugă și mai multă intrigă la ceea ce era deja o cursă neobișnuită. Lai Ching-te, actualul vicepreședinte și candidat la președinție din partea DPP, partid aflat la guvernare, se află în sondaje în fața lui Hou, actualul primar al orașului New Taipei și fost șef al poliției, și a lui Ko Wen-je, fostul primar al orașului Taipei și candidat din partea Partidului Popular din Taiwan pe care l-a fondat.

Un sondaj de săptămâna trecută a arătat că Lai avea o susținere de 43%, față de 27% pentru Ko și doar 14% pentru Hou, de la KMT. Mai mult de 16% erau indeciși sau au refuzat să răspundă.

În discursul său, Gou a făcut apel la o coaliție anti-DPP. Ko, Hou și Gou sunt toți considerați ca făcând parte din tabăra pan-albastră a politicii taiwaneze, care aderă mai mult la o identitate chineză. Cu toate acestea, reacția inițială a analiștilor a fost că intrarea lui Gou în cursă ar diviza probabil și mai mult votul albastru și ar avantaja în schimb DPP.

Lai, care în trecut s-a referit la el însuși ca la un „muncitor" pentru independența Taiwanului, și-a temperat abordarea de când a preluat nominalizarea și a rămas mai aproape de poziția lui Tsai. Președintele a evitat să treacă peste orice linie roșie chineză, afirmând că Taiwanul este deja o națiune suverană, fără a fi nevoie să declare independența.

Vineri, Lai a declarat presei internaționale că va continua activitatea lui Tsai în ceea ce privește stimularea apărării, consolidarea legăturilor internaționale și căutarea unui dialog cu Beijingul, dar numai pe baza premiselor de „paritate și demnitate".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat