Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, sărbătorește împlinirea a 90 de ani într-un cadru privat

Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, sărbătorește împlinirea a 90 de ani într-un cadru privat

Fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, împlinește miercuri 90 de ani, aniversarea urmând să aibă loc în cadru privat, fără niciun eveniment public planificat în magazine, informează AFP și DPA.

Sursa foto: jobstreet.com.my

Considerat adesea ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni din lume, antreprenorul susține cu toate acestea valorile cumpătării. Într-un documentar difuzat recent, el spune că moștenește simțul economic din provincia natală Smaland, din sudul Suediei.

"Dacă vă uitați la mine, nu cred că ceva din ceea ce port nu a fost cumpărat la un târg de vechituri", a declarat Kamprad în documentarul difuzat de postul TV4 la începutul lunii martie. El a mărturisit, de asemenea, că, în trecut, a preferat să zboare la clasa economic și să conducă o Skoda veche. "Aceasta înseamnă că vreau să încerc să dau un bun exemplu. Dacă vorbim despre un trai rentabil, trebuie să și acționăm, nu doar să vorbim despre aceasta", a adăugat el.

Fiul unor țărani din Smaland, provincie săracă din sudul țării, Ingvar Kamprad a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume printr-o simplă promisiune în care au crezut milioane de consumatori: ''O casă de vis la prețuri de vis'', scrie AFP.

De la Los Angeles până în Sydney, din Laponia și până la Hong Kong, pretutindeni acest fenomen este primit cu brațele deschise, așa cum a fost, de exemplu cazul în Coreea de Sud, unde deschiderea primului magazin Ikea, la sfârșitul anului 2014, a provocat blocaje masive de trafic în suburbiile din Seul.

Succesul global atins de acest gigant care oferă mobilă la pachet reprezintă un salt uriaș față de momentul când Kamprad a fondat compania.

Povestea Ikea — acronim compilat din I de la Ingvar, K de la Kamprad, E de la ferma familiei Elmtaryd și A de la satul Agunnaryd, unde Kamprad a crescut — începe în 1943. Puțin interesat de studii, tânărul Ingvar a preferat să se lanseze în comerț la vârsta de 17 ani, importând și vânzând stilouri, rame foto, portofele, biciclete și alte asemenea produse.

În 1947, oferă spre vânzare primele piese de mobilier fabricate de artizani locali, iar patru ani mai târziu publică primul său catalog, astăzi imprimat în 200 de milioane de exemplare. În 1956, un angajat a avut ideea de a demonta picioarele unei mese pentru a o putea pune în portbagaj.

Conceptul de mobilier la kit, mai ușor și mai ieftin de stocat și transportat, s-a dezvoltat până a devenit artă. În 1958, Kamprad a deschis primul magazin unde a expus acest tip de mobilier care se poate asambla. Cinci ani mai târziu a început o expansiune internațională frenetică. Începând din anii 1970, a cucerit Elveția, Australia, Canada, Franța, SUA, Rusia după căderea Cortinei de Fier, Asia și Orientul Mijlociu.

Banii curg, iar Kamprad, pionier al optimizării fiscale, părăsește Suedia pentru Danemarca, în 1973, parțial din cauza îngrijorărilor legate de taxele mari, apoi se stabilește în Elveția în 1977. Averea sa personală a fost estimată anul trecut de revista de afaceri suedeză Veckans Affarer, la 610 miliarde de coroane (73 miliarde de dolari), dar nu a fost inclus pe ultima listă Forbes a celor mai bogați miliardari în dolari din lume.

Ikea este o rețea complexă de companii și fundații afiliate. Structura opacă a grupului este o altă moștenire a calităților antreprenoriale ale lui Kamprad. Funcțiile executive, strategia, design-ul de produs rămân în Smaland. Dar, din punct de vedere juridic și contabil, Ikea este împărțită între fundații și companii în Olanda, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein. Imperiul său are 150.000 de angajați în întreaga lume și generează o cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro.

De-a lungul vieții sale, Kamprad a avut și momente mai întunecate. El a vorbit deschis despre lupta lui cu alcoolul și a exprimat public scuze, după o dezvăluire făcută în 1994 de un ziar, că în tinerețe a fost susținător al mișcării fasciste suedeze. O scrisoare de scuze scrisă de mână adresată angajaților și clienților a ajutat la restabilirea încrederii în el și în companie.

După moartea în 2011 a soției sale, Margaretha, Kamprad, el a părăsit Elveția și s-a întors în Suedia.

S-a stabilit în micul oraș Almhult, nu departe de locul unde a crescut și, de asemenea, de sediul Ikea, spunând că a fost foarte fericit și mulțumit să fie din nou acasă, să se întâlnească cu vechi prieteni din copilărie, deși unii dintre ei nu mai sunt. Autoritățile locale din Almhult au declarat că intenționează să sărbătorească ziua de naștere a lui Kamprad servind tort în școli și în casele de îngrijire medicală.

Antreprenorul are trei fii, care ocupă toți diferite poziții în sfera Ikea. Moștenirea imperiului Ikea a făcut obiectul unei lupte crâncene între fondator și copiii săi, care i-au contestat drepturile asupra brandului și un procent din vânzări, cerând ca între 20 și 30 de miliarde coroane (2,1 — 3, 2 miliarde de euro) să meargă către fundația familială. Potrivit autorilor anchetei, sătul de război, Kamprad a cedat.

El a declarat în documentarul transmis de TV4 că este încrezător că s-a trecut la valoarea muncii împreună, "pentru a dezvolta, și nu a abandona, ideile noastre de bază". Retras de câțiva ani, Kamprad urmărește totuși îndeaproape succesul extraordinar al activității companiei sale.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”