Fondatorul temutei poliții secrete sovietice s-a întors printre spionii Rusiei. Statuia sa, dezvelită la Moscova FOTO

Fondatorul temutei poliții secrete sovietice s-a întors printre spionii Rusiei. Statuia sa, dezvelită la Moscova FOTO

O statuie de bronz a lui „Felix cel de Fier" (Felix Edmundovici Dzerjinski), fondatorul poliției secrete sovietice și arhitect al Terorii Roșii care a urmat revoluției din 1917, a fost dezvelită luni la sediul serviciului de spionaj extern al Rusiei, potrivit Reuters .

Statuia lui Felix Edmundovici Dzerjinski a fost dezvelită la Moscova FOTO Profimedia

Înjurat de disidenți, dar considerat un erou de spionii Rusiei lui Vladimir Putin, Dzerjinski, un nobil polonez devenit revoluționar, care a ajutat la punerea bazelor sistemului represiv pe care avea să-l conducă Iosif Stalin, a fost unul dintre cei mai loiali locotenenți ai lui Vladimir Lenin. Dzerjinski a sprijinit înființarea guvernului revoluționar folosind tactici leniniste nemiloase: persecutarea brutală a oponenților - sau a oricărei persoane suspectate chiar și de a fi un oponent.

Dzerjinski a mai avut statui pe vremea Uniunii Sovietice.

După prăbușirea URSS, în 1991 un monument al lui Dzerjinski din fața sediului KGB din Piața Lubianka din Moscova a fost dărâmat în strigătele de bucurie ale multora.

Anterior, în 1989, după căderea Zidului Berlinului, o altă statuie a sa fusese dărâmată în aplauze în Polonia

„Felix cel de Fier", din nou printre spionii Rusiei

Acum însă Felix cel de Fier s-a întors printre spionii Rusiei. Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), succesorul faimoasei Direcții a Primului Șef al KGB, a marcat dezvelirea statuii în fața sediului său din Iasenevo, în sudul Moscovei.

"Stimați colegi, sculptura în fața căreia ne aflăm este o copie oarecum redusă a celebrului monument al lui Dzerjinski instalat în Piața Lubianka din Moscova în 1958. Cuvintele sale înaripate, potrivit cărora doar o persoană cu un cap rece, o inimă caldă și mâini curate poate deveni ofițer de securitate, au devenit o îndrumare morală semnificativă pentru mai multe generații de angajați ai agențiilor de securitate din țara noastră", a declarat șeful SVR, Serghei Narîșkin, maestrul spion al lui Putin, în vârstă de 68 de ani.

Statuia lui Felix Edmundovici Dzerjinski a fost dezvelită la Moscova FOTO Profimedia

Statuia lui Felix Edmundovici Dzerjinski a fost dezvelită la Moscova FOTO Profimedia

„Teroarea Roșie".

Revenirea lui Dzerjinski pe un piedestal public este, pentru unii ruși, un indicator al represiunii, Printre ei, și Nikita Petrov, istoric la grupul pentru drepturile omului Memorial, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce a fost interzis și dizolvat în Rusia.

„Dzerjinski este un simbol al represiunii și al fărădelegii. Dzerjinski a fost șeful primei agenții punitive sovietice care nu era ghidată de lege, ci de voința politică și de o viziune asupra lumii care împărțea oamenii în utili și dăunător", a declarat pentru Reuters Nikita Petrov,

Ca șef al poliției secrete a lui Lenin și apoi a lui Stalin, din 1917 până la moartea sa în 1926, Dzerjinski a condus campania de intimidare, arestări, violențe și execuții care a devenit cunoscută sub numele de „Teroarea Roșie".

Felix Edmundovici Dzerjinsk este fondatorul Comisiei extraordinare a întregii Rusii, cunoscută sub numele de Cheka, care a instituit un val de execuții sumare în timpul Războiului Civil, înainte de a o reorganiza în Direcția politică de stat (GPU) și apoi în Direcția politică comună de stat (OGPU).

Ulterior, funcțiile OGPU au fost transferate la NKVD, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, care a dus la îndeplinire cele mai grave represiuni ale lui Stalin. Iar KGB -ul, în cadrul căruia Putin a activat cândva ca spion, a fost un succesor al acestor organizații.

Serviciul Federal de Securitate de astăzi este principalul succesor al KGB.

Influența durabilă a "Chekistului numărul unu" este atât de mare încât, chiar și în Rusia modernă, unii spioni încă se numesc Chekist - după numele Cheka fondată de acesta, notează Reuters .

„A rămas fidel idealurilor sale până la sfârșit - idealurile de bunătate și dreptate", a mai spus Narîșkin despre Dzerjinski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?