Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, audiat luni la ambasada Ecuadorului din Londra, în dosarul de viol

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, audiat luni la ambasada Ecuadorului din Londra, în dosarul de viol

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să fie audiat luni la ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat din 2012, de către un procuror ecuadorian în prezența unui magistrat suedez, asupra unei acuzații de viol, în Suedia, transmite AFP.

Această primă audiere este prevăzută la ora 10,00 GMT, conform unei surse guvernamentale suedeze. "Aceasta ar urma să dureze mai multe zile", a precizat, pentru AFP, Per Samuelsson, avocatul suedez al lui Julian Assange.

Este prima oară când australianul de 45 de ani, acuzat de viol din 2010, va putea să-și prezinte în justiție versiunea asupra faptelor.

Vor asista la această audiere procuroarea șefă Ingrid Isgren, magistrat de instrucție adjunct în ancheta ce-l vizează pe fondatorul WikiLeaks, precum și un inspector de poliție, a indicat parchetul din Stockholm într-un comunicat.

În timp ce justiția suedeză îl acuză de a se fi sustras sistematic convocărilor sale, Per Samuelsson asigură că Julian Assange "a vrut mereu să prezinte versiunea sa privind faptele direct anchetatorilor".

"Noi cerem această audiere din 2010", a explicat acesta. "El vrea o șansă să-și spele onoarea (...) și așteaptă ca ancheta preliminară să fie abandonată" după interogatoriu.

O prelevare va fi efectuată de la Julian Assange, dacă el își va da acordul, pentru o comparare de ADN, potrivit parchetului suedez.

Transcrierea interogatoriului va fi remisă ulterior magistraților suedezi, care vor decide cum vor continua ancheta.

Suedia și Ecuadorul negociază de luni de zile condițiile interogatoriului. Ecuadorul a impus să fie un procuror ecuadorian cel care pune întrebările, chiar dacă acestea sunt sugerate de anchetatorii suedezi.

Refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, Assange este sub efectul unui mandat de arestare european, emis în cadrul anchetei lansate de justiția suedeză urmare a plângerii depuse de o tânără pentru presupuse fapte de viol, în 2010.

Julian Assange își clamează nevinovăția și denunță o manevră cu scopul de a-l extrăda în SUA, care vor să-l judece pentru difuzarea a mai mult de 250.000 de documente secrete care dezvăluie fața ascunsă a diplomației americane.

În campania prezidențială americană, WikiLeaks a publicat mii de mesaje piratate ale apropiaților lui Hillary Clinton, fapt ce l-a făcut pe John Podesta, șeful echipei de campanie a candidatei democrate, să-l acuze pe Assange că face jocul candidatului republican.

O petiție semnată duminică seara de peste 16.000 de persoane îl cheamă pe Donald Trump să acorde "o grațiere prezidențială" lui Julian Assange pentru a-l scuti de orice urmărire în SUA. O petiție similară fusese adresată și președintelui american în exercițiu, Barack Obama, fără succes.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk