„Foreign Affairs”. Situaţia din Ucraina ameninţă să scape de sub control

„Foreign Affairs”. Situaţia din Ucraina ameninţă să scape de sub control

Indiferent de dorinţa preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Statelor Unite, Vladimir Putin şi Joe Biden, de a evita escaladarea, conflictul din Ucraina se poate transforma neintenţionat într-o confruntare mult mai de amploare. Acest lucru are legătură inclusiv cu faptul că în criză sunt atraşi mulţi participanţi din afară, capabili să utilizeze cele mai noi tehnologii, precum şi să folosească în propriile interese punctele slabe ale NATO şi aliaţilor acesteia.

În evaluarea de sâmbătă noapte spre duminică dimineaţă, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forţele ucrainene se pregătesc probabil să lanseze sau au lansat o contraofensivă în regiunea Herson începând cu 23 iulie, dar vizibilitatea open-source asupra progresului şi ritmului contraofensivei va fi probabil limitată şi va rămâne în urmă cu evenimentele.

Consilierul administraţiei ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat la 23 iulie că forţele ucrainene au ocupat aşezări nespecificate în regiunea Herson, dar a cerut civililor ucraineni să păstreze tăcerea cu privire la progresul contraofensivei până când autorităţile ucrainene vor emite declaraţii oficiale, notează ISW.

Reporterul publicaţiei Foreign Policy, Jack Detsch, a raportat pe 22 iulie că un înalt oficial american al apărării a declarat sub protecţia anonimatului că forţele ucrainene au recucerit „porţiuni nespecificate din satele ocupate de ruşi” în Herson în ultima săptămână, indicând că forţele ucrainene au făcut unele progrese teritoriale de-a lungul liniilor de front.

Zona dintre linia frontului şi oraşul Herson este rurală şi este compusă în principal din aşezări mici care sunt mai puţin susceptibile de a raporta mişcări şi angajamente de forţă, permiţând modificarea controlului terenului în această zonă fără să apară dovezi în rapoartele din sursă deschisă.

ISW mai precizează că autorităţile ruse nu au niciun stimulent să raporteze despre câştigurile teritoriale ucrainene.

ISW a mai spus că forţele ruse au efectuat operaţiuni limitate de recunoaştere la est de Bakhmut şi au continuat atacurile terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk şi la sud de Bakhmut.

Kremlinul a continuat să formeze batalioane regionale de voluntari şi probabil intenţionează să aibă 16 astfel de batalioane formate până la sfârşitul lunii iulie, se mai arată în raportul ISW.

Analiştii americani mai remarcă faptul că autorităţile de ocupaţie ruse continuă să se pregătească pentru referendumuri privind anexarea zonelor ocupate la Federaţia Rusă şi iau măsuri pentru a izola zonele ocupate de spaţiul informaţional non-rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...