„Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă, iar acum căutăm, căutăm locuri slabe în apărarea inamicului”

„Forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă, iar acum căutăm, căutăm locuri slabe în apărarea inamicului”

Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a confirmat pentru prima dată că forța principală a contraofensivei nu a fost încă angajată în lupta cu Rusia, în timp ce generalul Oleksandr Sîrski a avertizat Kremlinul că „vânează” slăbiciunea letală din liniile lor de apărare, relatează The Guardian.

Oleksandr Sirski alaturi de presedintele Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

Ucraina a vorbit des în ultimele zile de la începerea contraofensivei că „principala fază a contraofensivei urmează să vină”, în timp ce analiștii au recunoscut că în unele zone ofensiva ucraineană avansează lent.

De altfel, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului spuneau în analiza de joi că ritmul general, mai lent decât se aștepta, al operațiunilor ucrainene de contraofensivă nu este reprezentativ pentru potențialul ofensiv mai amplu al Ucrainei, iar forțele ucrainene reușesc probabil să creeze condițiile pentru un viitor efort principal

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, spune că „ofensiva ucraineană împotriva forțelor de invazie rusești „nu este un nou sezon al unui serial Netflix”.

„Operațiunile ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei continuă în mai multe zone. Operațiunile de modelare sunt în desfășurare pentru a pregăti câmpul de luptă”, a adăugat el.

Dincolo de declarațiile uneori vagi ale ucrainenilor, într-un interviu de la o bază militară din estul Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski a vorbit despre stresul și dificultățile luptei, în timp Moscova lansează propriile eforturi ofensive în ultimele zile.

Ucraina „vânează” slăbiciunea din liniile de apărare ale rușilor

Oleksandr Sîrski a spus că Statul Major Rus a anticipat unde forțele Ucrainei sunt cele mai periculoase, dar a avertizat Kremlinul că „vânează” slăbiciunea letală din liniile lor.

De altfel, timpul îndelungat în care Ucraina și-a pregătit contraofensiva a lăsat timp Rusiei să își fortifice apărarea.

Sîrski, care a condus apărarea ucraineană a Kievului în primăvara trecută și a șocat lumea cu o contraofensivă care a eliberat zone uriașe din nord-estul Ucrainei în toamnă, a spus că lumea trebuie să aibă răbdare.

„Toată lumea vrea să obțină o mare victorie instantaneu și deodată”, a spus el.

„Și noi la fel. Dar trebuie să fim pregătiți că acest proces o să dureze ceva timp, deoarece există o mulțime de forțe acumulate de fiecare parte, o mulțime de materiale și o mulțime de obstacole construite.

Vreau să spun că forța noastră principală nu a fost încă angajată în luptă, iar acum căutăm, căutăm locuri slabe în apărarea inamicului”, subliniind că tot ce e mai important de-acum încolo urmează.

Rusia a lansat ofensive în mai multe locații, inclusiv Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkovului, și Lîman, mai la est.

Sîrski, în vârstă de 57 de ani, a spus că au avut loc „lupte grele” în pădurea Serebrianski de lângă Bahmut din regiunea Donețk, Rusia a mutat forțele cheie din sud.

„Este dificil, stresant”, a spus el despre situația militară din est. „Rușii încearcă să preia inițiativa. Deci, situația este cu adevărat dificilă.”

El a adăugat: „Nu trebuie să subestimăm inamicul. Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze direcțiile cele mai periculoase ale mișcărilor noastre și construiește acolo apărări puternice, care sunt destul de greu de pătruns.”

Dar Sîrski a spus că moralul, pregătirea trupelor sale i-au dat încredere că o portiță va fi găsită și exploatată de forțele ucrainene.

El a spus: „Într-un cuvânt, acesta este un „proces” în curs de desfășurare. Toată lumea își trage concluziile și nimeni nu vrea să se lase păcălit în același mod de două ori.”

12 noi brigăzi, din care majoritatea echipate de aliații NATO

Statul major al Ucrainei a adunat 12 noi brigăzi pentru contraofensiva mult așteptată, dintre care nouă echipate de aliații NATO. Se crede că doar trei dintre acestea au fost angajate în luptă până acum.

Progresul în ultimele două săptămâni de luptă a fost lent, opt sate fiind eliberate și Vladimir Putin susținând că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene.

Generalul a spus că nu este descurajat de faptul că este depășit numeric de cei 400.000 de soldați ruși estimați pe teritoriul ucrainean. „Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici, ei ne-au depășit întotdeauna numeric”, a spus el, adăugând că nu va pune în pericol viețile ucrainene în mod inutil.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat