Forţele americane au tras focuri de armă în aer pe aeroportul din Kabul, invadat de civili afgani

Forţele americane au tras focuri de armă în aer pe aeroportul din Kabul, invadat de civili afgani

Forţele americane au tras focuri de armă în aer luni pe aeroportul din Kabul, unde numeroşi afgani au invadat pista, încercând să fugă din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea, relatează AFP şi Reuters.

''Mulţimea a scăpat de sub control'', a declarat un oficial american prin telefon pentru Reuters. ''Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul'', a adăugat el.

Sute de afgani au blocat aeroportul încercând să iasă din ţară după ce insurgenţii talibani au intrat duminică în capitală. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul, conform AFP.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

Uniunea Europeană subliniase anterior că sosirea talibanilor la Kabul ''a făcut şi mai urgentă protejarea'' de eventuale represalii a personalului său afgan, pe care încearcă să îl menţină în siguranţă.

Armata americană a "securizat" luni aeroportul din Kabul, unde personalul ambasadei sale a fost regrupat în aşteptarea evacuării, a anunţat Departamentul de Stat.

Germania, Franţa şi Olanda se numără printre ţările care au mutat, de asemenea, personalul diplomatic de la ambasadele lor din Kabul la aeroport înainte de o evacuare.

Şi alte ţări NATO, printre care Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Spania, precum şi Suedia, au anunţat evacuarea personalului lor diplomatic.

Duminică, Ministerul francez de Externe a anunţat că Parisul a trimis întăriri militare în Emiratele Arabe Unite pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor francezi din Kabul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /