Forţele cubaneze care au reprimat protestele recente, antrenate de trupe speciale ale Partidului Comunist Chinez

Forţele cubaneze care au reprimat protestele recente, antrenate de trupe speciale ale Partidului Comunist Chinez

Forţele militare şi de poliţie cubaneze responsabile de reprimarea manifestaţiilor recente împotriva guvernului comunist au primit instruire de „combatere a terorismului” din partea paramilitarilor chinezi, arată rapoartele presei de stat chineze.

În Cuba, în mai multe oraşe au izbucnit în iulie neobişnuite proteste anti-guvernamentale, oamenii ieşind în stradă pentru a cere libertate şi condiţii de viaţă decente.

Deşi peste douăzeci de ţări din întreaga lume şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari, regimul comunist aflat la conducere a răspuns cu o represiune violentă.

Înregistrări care datează de zece ani arată că autorităţile cubaneze ar fi putut învăţa unele tactici de la omologii lor chinezi, care au oferit instruire şi sprijin logistic în numele "combaterii terorismului".

Paramilitarii chinezi, cunoscuţi sub numele de Poliţia Armată a Poporului (PAP), au început să trimită personal pentru a-i instrui pe omologii cubanezi încă din 2008, potrivit presei chineze controlate de Partidul Comunist Chinez.

În 2019, PAP a demonstrat abilităţi de luptă la un eveniment din China, care a atras laude din partea oficialilor de securitate cubanezi aflaţi în vizită.

O forţă paramilitară specializată însărcinată cu înăbuşirea tulburărilor interne, PAP, a jucat de-a lungul anilor un rol major în zdrobirea protestelor din regiunea Xinjiang.

O escadrilă care a ucis 91 de protestatari în regiune a primit onoruri speciale din partea liderului chinez Xi Jinping, în iulie.

În Hong Kong, PAP s-a alăturat, de asemenea, poliţiei locale pentru a dispersa protestele pro-democraţie anul trecut, a raportat Reuters, citând surse anonime.

Nu este clar când a început pentru prima dată amestecul PAP în Cuba. Referirea documentată iniţial se baza pe rapoarte mass media şi a avut loc timp de aproximativ două luni la Havana începând cu noiembrie 2008. Dintre cei peste 90 de ofiţeri care au participat, două treimi dintre ei aparţineau „forţelor speciale” ale Ministerului de Interne cubanez, potrivit Mass-media de stat chineză.

Unitatea respectivă de forţe speciale, cunoscută sub numele de „Berete Negre”, este un grup de elită al Forţelor Armate Revoluţionare, armata regimului comunist, echivalentul USLA din vremea regimului Ceauşescu. Ceilalţi stagiari erau ofiţeri militari.

Cei patru antrenori chinezi PAP i-au învăţat pe ofiţerii cubanezi să combine arte marţiale şi gestionarea „revoltelor pe scară largă”, se arată în raport. La sfârşitul sesiunii de antrenament, ofiţerii chinezi au fost premiaţi de Ministerul de Interne al Cubei cu cea mai înaltă distincţie pentru „contribuţii speciale aduse Revoluţiei Cubaneze”.

În aprilie 2016, PAP din Ningxia, o regiune din nordul Chinei, a trimis şase ofiţeri la şcoala naţională specială de pregătire în luptă a Ministerului de Interne cubanez, pentru a preda un curs de o lună. Cursurile au implicat predarea a peste 160 de abilităţi în şase categorii, inclusiv tactică, arte marţiale chinezeşti, Tai Chi şi tactici de supunere, potrivit unui articol dintr-un site aparţinând armatei chineze intitulat „Poliţia armată se întoarce cu onoruri”.

Partea cubaneză, impresionată de rezultatele antrenamentului, a încorporat conţinutul în agenda de pregătire militară a trupelor sale speciale, potrivit unui alt articol de pe site.

Începând cu 11 iulie, mii de cubanezi au început să iasă în stradă pentru a-şi exprima frustrarea faţă de regimul comunist care conduce ţara spre foamete şi dictatură de 62 de ani, protestând faţă de condiţiile lor de viaţă.

Manifestaţiile au fost cele mai mari demonstraţii din anii '90. Regimul comunist a răspuns cu arestări în masă, a întrerupt accesul la internet şi a desfăşurat forţe de securitate şi poliţie, inclusiv Beretele Negre, pentru a asigura controlul asupra oraşelor şi comunelor.

Statele Unite au sancţionat punctual ministrul Apărării cubanez şi Beretele Negre, pe 22 iulie, pentru suprimarea violentă a protestelor, operaţiune în cadrul căreia ar fi fost arestaţi aproximativ 500 de activişti. Cifra este probabil mult mai mare.

La 30 iulie, administraţia Biden a impus sancţiuni asupra forţei de poliţie cubaneze şi a doi dintre liderii săi pentru atacurile asupra manifestanţilor, inclusiv arestarea unui preot catolic care a încercat să apere tinerii protestatari, pentru bătaia administrată mai multor minori şi utilizarea bâtelor pentru a sparge proteste paşnice.

"Cubanezii merită să fie mândri de patria lor şi cer necesităţi de bază ale vieţii pe care sistemul eşuat al Partidului Comunist Cubanez nu le-a putut îndeplini", a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat în care a anunţat sancţiunile.

Forţele paramilitare chineze au jucat un rol cheie în ambiţia Beijingului de a proiecta puterea şi de a extinde influenţa militară a regimului dincolo de graniţele chineze.

PAP a înfiinţat un „centru de instruire a poliţiei civile din China pentru menţinerea păcii” lângă Beijing, pentru a instrui forţe străine de poliţie, în 2000. Doi ani mai târziu a început să construiască un altul, despre care a spus că va fi cel mai mare din Asia.

Începând din 2009, PAP a trimis delegaţi în peste 30 de ţări pentru „schimburi de experianţă”, potrivit presei de stat China Daily.

În ianuarie 2016, a intrat în vigoare o lege chineză de combatere a terorismului, pentru a permite armatei chineze şi PAP să trimită ofiţeri în străinătate, în scopul "combaterii terorismului", una dintre marotele preferate ale Occidentului.

PAP a făcut unele progrese în Asia centrală, conducând un avanpost în Tadjikistan, în regiunea care se învecinează cu China şi Afganistan, din 2016. Un observator tadjic estimează că baza va conţine sute de ofiţeri şi aproximativ 20 de turnuri de supraveghere, potrivit unui raport al SUA din 2020.

În timpul unui forum antiterorism din 2019, găzduit de PAP la Beijing, ofiţerii au demonstrat cele mai recente tactici de tragere cu arme de precizie cu lunetă şi au primit runde de aplauze de la peste 240 de oficiali străini care au participat la eveniment, potrivit presei de stat chineze Xinhua. Un participant, expert la Ministerul de Interne al Cubei, a declarat presei că s-a inspirat mult pentru instruirea în ţara sa de origine şi şi-a exprimat speranţa de a spori astfel de schimburi.

PAP nu este singura agenţie implicată în forţele trimise în străinătate de Beijing. Un document intern obţinut de Epoch Times în 2020 arată că un colegiu de poliţie din Kunming, capitala provinciei Yunnan din China, a organizat 115 sesiuni de instruire cu peste 2.500 de ofiţeri de aplicare a legii din 62 de ţări în curs de dezvoltare, între 2002 şi 2017. Pe parcursul a 16 ani, colegiul a format peste 300 de ofiţeri din Laos. Acelaşi colegiu se angajase să ofere instruirea pe termen scurt şi mediu a 2.000 de oficiali din Asia de Sud-Est din 2016 până în 2020, potrivit Xinhua.

Scopul acestor programe de instruire a fost „construirea legăturilor” pentru implementarea proiectului Centura şi Drumul (BRI) proiectat de regim, potrivit documentului.

BRI, un proiect de infrastructură de miliarde de dolari care vizează consolidarea puterii economice şi politice a Beijingului la nivel mondial, a atras controverse din cauza rolului său în exportul modelului tehno-totalitar şi ademenirea ţărilor în curs de dezvoltare în capcane ale datoriei suverane. SURSA: epochtimes



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia