Forțele ruse au furat prețioasa diademă a Hunilor, din Melitopol

Forțele ruse au furat prețioasa diademă a Hunilor, din Melitopol

Rafinata tiară de aur, încrustată cu pietre prețioase de către maeștri bijutier în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, este una dintre cele mai valoroase artefacte din lume ce datează din perioada domniei sângeroase a lui Attila hunul. Trupele ruse au furat-o însă din Melitopol, relatează ABC News .

Diadema hunilor are o valoare inestimabilă FOTO Profimedia

Diadema hunilor a dispărut de la muzeul din Melitopol, Ucraina unde se afla, iar istoricii se tem că nu va mai fi înapoiată. Invadatorii ruși au jefuit muzeul și au luat cu ei coroana de o valoare inestimabilă, împreună cu alte artefacte și comori istorice, au declarat autoritățile de la muzeul din oraș. Rușii au capturat Melitopol în februarie.

Invazia rusă a Ucrainei este însoțită și de distrugerea și jefuirea de situri și comori istorice la scară industrială, spun autoritățile ucrainene.

Într-un interviu pentru The Associated Press, ministrul ucrainean al culturii a afirmat că soldații ruși au furat artefacte din aproape 40 de muzee ucrainene. Jefuirea și distrugerea siturilor culturale a produs pierderi estimate la sute de milioane de euro, a adăugat ministrul, Oleksandr Tkachenko.

„Atitudinea rușilor față de moștenirea culturală ucraineană este o crimă de război”, a spus el.

Pentru moment, guvernul Ucrainei și susținătorii săi occidentali care furnizează arme se concentrează în principal pe înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă. Dar dacă/ când pacea va reveni, păstrarea colecțiilor ucrainene de artă, istorie și cultură va fi, de asemenea, vitală, astfel încât supraviețuitorii războiului să poaă începe următoarea luptă: refacerea vieții.

„Acestea sunt muzee, clădiri istorice, biserici. Tot ceea ce a fost construit și creat de generații de ucraineni”, a declarat prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în septembrie, când a vizitat un muzeu ucrainean din New York. „Acesta este un război împotriva identității noastre”.

Lucrătorii de la Muzeul de Istorie Locală din Melitopol au încercat să ascundă diadema hună și sute de alte comori când trupele ruse au luat cu asalt orașul din sud. Dar, după săptămâni de căutări, soldații ruși au descoperit în cele din urmă subsolul secret al clădirii, unde personalul ascunsese cele mai prețioase obiecte ale muzeului - inclusiv diadema hună, potrivit unui lucrător al muzeului.

Muncitorul, care a vorbit cu AP sub condiția anonimatului, a spus că ucrainenii nu știu unde au dus trupele ruse tiara și alte aproximativ 1.700 de artefacte.

Descperită într-o cameră funerară în 1948, coroana este una dintre cele câteva coroane hune din întreaga lume. Angajatul muzeului a spus că alte comori care au fost furate de soldații ruși includ 198 de bucăți de aur vechi de 2.400 de ani din epoca sciților, nomazii care au migrat din Asia Centrală în sudul Rusiei și Ucraina și au fondat un imperiu în Crimeea.

Sunt descoperiri antice. Sunt opere de artă. Sunt neprețuite”, a spus Oleksandr Symonenko, cercetător șef la Institutul de Arheologie din Ucraina. „Dacă cultura dispare, este un dezastru ireparabil”.

Ministerul Culturii din Rusia nu a răspuns întrebărilor despre colecția furată din Melitopol.

Peste 2.000 de obiecte de artă, furate din muzeele din Mariupol

Potrivit oficialilor ucraineni, forțele ruse au jefuit muzee și în timp ce au devastat portul Mariupol de la Marea Neagră, care a fost lovit neîncetat de bombardamentele rusești. Consiliul orașului exilat al Mariupol a declarat că forțele ruse au furat peste 2.000 de obiecte din muzeele orașului. Printre cele mai prețioase obiecte s-au numărat icoane religioase antice, un pergamentunic al Torei scris de mână, o biblie veche de 200 de ani și peste 200 de medalii, a spus consiliul.

De asemenea, au fost jefuite opere de artă ale pictorilor Arkhip Kuindzhi, care s-a născut la Mariupol, și Ivan Aivazovsky, născut în Crimeea, ambii renumiți pentru peisajele lor marine, au spus consilierii exilați. Ei au spus că trupele ruse au transportat obiectele furate în regiunea Donețk, ocupată de ruși, din estul Ucrainei.

Invazia a provocat, de asemenea, pagube și distrugeri importante patrimoniului cultural al Ucrainei. Agenția culturală a ONU ține un raport al locurilor lovite de rachete, bombe și bombardamente. Având în vedere că războiul a ajuns la a opta lună, agenția spune că a verificat daunele a 199 de locații din 12 regiuni.

Acestea includ 84 de biserici și alte situri religioase, 37 de clădiri de importanță istorică, 37 de clădiri pentru activități culturale, 18 monumente, 13 muzee și 10 biblioteci, spune UNESCO.

Bilanțul guvernului ucrainean este chiar mai mare, autoritățile spunând că cel puțin 270 de clădiri religioase au fost distruse sau deteriorate.

În timp ce forțele ruse au căutat comori de furat, angajații muzeelor ​​ucrainene au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a le ascunde. Zeci de mii de articole au fost evacuate departe de linia frontului și din regiunile lovite de luptă.

La Kiev, directoarea Muzeului pentru Comori Istorice din Ucraina a locuit în clădire, păzind artefactele, în primele săptămâni ale invaziei, când forțele ruse au căutat, fără succes, să încercuiască capitala.

Ne-a fost frică de ocupanții ruși, pentru că ei distrug tot ce poate fi identificat ca fiind ucrainean”, a spus directoare, Natalia Panchenko.

Temându-se că trupele ruse vor lua cu asalt orașul, ea a căutat să-i încurce dând jos placa de la intrarea muzeului. De asemenea, a demontat exponate, împachetând cu grijă artefactele în cutii pentru evacuare.

Într-o zi, speră ea, se vor întoarce la locul lor de drept. Deocamdată, muzeul prezintă doar copii ale originalelor.

Aceste lucruri au fost fragile, au supraviețuit sute de ani”, a spus ea. „Nu am suportat gândul că s-ar putea pierde.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…