Forţele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi în Ucraina, afirmă ministrul apărării ucrainean

Forţele ruse au ucis mai mulţi civili decât soldaţi în Ucraina, afirmă ministrul apărării ucrainean

Forţele ruse care au invadat Ucraina au ucis mai mulţi civili ucraineni decât soldaţi, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.

"Vreau ca acest lucru să se audă nu doar la Kiev, ci în întreaga lume", a afirmat Reznikov, care a adăugat că forţele ruse bombardează şcoli, spitale şi maternităţi.

"Moscova nu apără pe nimeni în Ucraina, aşa cum pretinde. Ea doar distruge. Ei (ruşii) nu sunt capabili să lupte cu armata noastră, cu gărzile noastre naţionale şi cu apărarea noastră teritorială. De aceea îi atacă pe cei mai vulnerabili. Ne vom răzbuna pentru fiecare ucrainean", a declarat Oleksii Reznikov, citat de Liganews.

În acelaşi timp, primarul din Harkov, Ihor Terehov, a declarat vineri, într-un interviu televizat, că oraşul, situat în estul Ucrainei, este supus unui bombardament permanent din partea forţelor ruse.

"Până astăzi, 48 de şcoli (din oraş) au fost distruse", a afirmat primarul.

Populaţia oraşului pe timp de pace era de 1,4 milioane de locuitori.

Totodată, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a acuzat forţele ruse că au lovit un spital psihiatric din apropierea oraşului Izium şi că la acel moment în unitatea spitalicească se aflau 330 de persoane, dintre care unele în cărucioare cu rotile sau imobilizate la pat, iar alte 73 fuseseră evacuate.

În prezent, nu a fost încă stabilit numărul victimelor în urma acestui bombardament pe care guvernatorul l-a calificat drept un "atac brutal asupra civililor". În schimb, serviciul ucrainean de urgenţe a anunţat că nu s-au înregistrat victime omeneşti în rândul pacienţilor spitalului de psihiatrie din Izium, deoarece toţi pacienţii se aflau în subsolul centrului medical în momentul bombardamentelor, potrivit Reuters.

"Este un război împotriva civililor, un genocid împotriva naţiunii ucrainene", a scris Sinegubov pe reţeaua de mesagerie Telegram.

Totodată, potrivit dpa, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat că au fost create noi rute de evacuare a civililor din regiunile asediate. Una a fost deschisă în oraşul-port Mariupol, din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, care s-a aflat sub asediu de zile întregi. "Aşteptăm şi sperăm că astăzi (vineri - n.r.) această rută va funcţiona", a spus Vereşciuk.

Camioane cu ajutoare şi autobuze goale se îndreptau dinspre Zaporojie către Mariupol, a adăugat vicepremierul ucrainean. În regiunea Doneţk, se încearcă transferul civililor din Volnovaha la Pokrovsk. În regiunea Harkov, va funcţiona din nou un coridor umanitar între oraşele Izium şi Lozova. În regiunea Zaporojie, vor funcţiona două rute din Polohî şi Enerhogar, către capitala regională. La nord de Kiev, există planuri pentru a transfera civili din patru zone către capitală. Din trei sate din regiunea Kievului (nord-vest) autobuze preiau refugiaţi şi îi duc spre vest, la Jîtomir.

Potrivit datelor ONU din 9 martie, 549 de civili au fost ucişi, iar 947 de răniţi de la începutul invaziei ruse în 24 februarie. În acelaşi timp, Naţiunile Unite consideră că numărul real al victimelor este mult mai mare, conform Liganews. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”