Forțele rusești folosesc tot mai mult bombe sovietice recondiționate pentru a contracara apărarea ucraineană

Forțele rusești folosesc tot mai mult bombe sovietice recondiționate pentru a contracara apărarea ucraineană

În timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată, oficiali ucraineni, analiști independenți și oficiali militari americani spun că rușii folosesc din ce în ce mai mult bombe din epoca sovietică în încercarea de a evita apărarea ucraineană, relatează NYT.

Potrivit oficialilor ucraineni și americani, rușii au recondiționat bombe sovietice cu sisteme de navigație prin satelit și aripi care le extind raza de acțiune, transformând o armă veche într-o bombă planoare mai modernă.

Rușii lansează aceste bombe de pe avioanele Su-34 și Su-35, avioanele lor de război de top, a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Bombele sunt în aer numai 70 de secunde sau mai puțin și sunt mult mai greu de urmărit de către apărarea aeriană a Ucrainei. Sunt doar mici puncte pe ecranele radar care dispar rapid după ce sunt lansate, au declarat oficialii ucraineni.

"Aceasta este evoluția războiului aerian. Mai întâi au încercat rachete de croazieră, iar noi le-am doborât. Apoi au încercat dronele, iar noi le-am doborât. Ei caută în mod constant o soluție pentru a ne lovi, iar noi căutăm una pentru a-i intercepta", a subliniat locotenent-colonelul Denis Smajnii din cadrul forțelor aeriene ucrainene.

"Este vorba de evoluție, contramăsuri, evoluție, contramăsuri. Este un proces neîntrerupt, din păcate", a spus acesta.

Un analist rus a oferit informații detaliate despre dezvoltarea acestor arme,, de la începutul anilor 2000 și a sugerat că utilizarea lor este "un pas în direcția cea bună".

Au existat totuși câteva incidente recente. La sfârșitul lunii aprilie, un avion de război rusesc, care s-ar fi îndreptat spre Ucraina, a lansat accidental o bombă peste orașul de frontieră rus Belgorod . Nimeni nu a fost ucis, au declarat oficialii ruși, dar câteva zile mai târziu, presa rusă a raportat că alte două bombe neexplodate au fost descoperite în aceeași zonă. Nu este clar dacă acestea erau bombe sovietice sau versiunile mai noi cu planare.

Să încercăm să interceptăm aceste bombe nu este eficient. Nu este nici măcar rațional. Singura cale de ieșire din această situație și singura modalitate de a le opri este să atacăm avioanele care lansează aceste bombe", a spus Iurii Ignat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Smajni și alți oficiali ucraineni au declarat că rușii au lansează un amestec de bombe nemodificate și de bombe modificate. Bombele cu planare sunt realizate dintr-o bombă FAB-500 M-62 , o muniție sovietică standard produsă în masă, atașându-i un kit cu aripioare mobile și detașabile, împreună cu un sistem de ghidare prin satelit care îi ajustează cursul în timpul zborului. Analiștii militari au declarat că bombele modificate costă o fracțiune din prețul unei rachete de croazieră, dar conțin aproximativ aceeași cantitate de explozibili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?